Регулювання крипти. Україна орієнтуватиметься на MiCA новини України

Українське законодавство щодо віртуальних активів мають намір адаптувати до європейського регламенту MiCA

Андрій Водяний Андрій Водяний

Старший редактор новин

НБУ про регулювання криптовалют: Україна має орієнтуватися на Євросоюз
Фото: НБУ / Flickr

Українське регулювання ринку криптовалют слід адаптувати до новітніх норм Європейського Союзу. Про це сказала перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова за підсумками зустрічі Регіональної консультативної групи Ради фінансової стабільності Європи (FSB Regional Consultative Group for Europe), до складу якої входить Україна.

“Криптоіндустрія, яка все більше впливає на фінансові ринки, потребує уніфікованого регулювання, зокрема імплементації Регламенту про ринки криптоактивів (MiCA). Враховуючи отримання нашою країною статусу кандидата на членство в ЄС, українське законодавство також має бути адаптовано до норм MiCA. сприятиме зниженню ризиків для власників криптоактивів та фінансової системи в цілому”, — цитує позицію Рожкової прес-служба НБУ.

Закон №2074-IX “Про віртуальні активи” Верховна Рада ухвалила ще у лютому 2022 року, а президент підписав його у березні. Закон досі не почав працювати, а повноцінної легалізації ринку цифрових валют не відбулося. Для набуття чинності закону потрібно було внести зміни до Податкового кодексу, чого парламент не зробив.

Наразі триває робота над оновленим законопроектом про віртуальні активи. Регулювання в Україні, яке пошириться і на криптгалину, буде побудовано на європейських нормах MiCA.

У 2023 році Євросоюз першим у світі встановив нормативну базу для ринків криптоактивів та послуг (MiCA), яка поширюється на емітентів токенів, а також постачальників криптопослуг, зокрема біржі та гаманці.

У рамках цього регламенту біткоін-біржі та інші платформи зобов'язані отримати ліцензію на ведення діяльності на території Євросоюзу, а від емітентів стейблкоїнів потрібно звітувати про наявність достатнього рівня забезпечення активів.

Previous post “Жодних доказів”. Гуменюк відреагувала на заклик медійників усунути її | новини України
Next post Кулеба на зустрічі G7 говоритиме про Patriot для України – новини LB.ua