НАЗК почала перевірку способу життя генерала СБУ Вітюка після журналістського розслідування про майно його сім'ї

Підставою для перевірки стало розслідування, в якому “Слідство.Інфо” виявило, що родина Вітюка володіє нерухомістю, ринкова вартість якої становить щонайменше 25,5 млн. грн. (за курсом на момент покупки).

“З метою встановлення відповідності рівня життя Вітюка І.А. з наявним у нього та членів його сім'ї майном та отриманими ними доходами Національне агентство (…) здійснює моніторинг способу життя зазначеного суб'єкта декларування”, – йдеться у повідомленні прес-служби НАЗК.

4 квітня “Слідство.Інфо” опублікувало розслідування “Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ”, в якому повідомило, що дружина Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру на 195 м² у житловому комплексі преміум-класу на столичному Печерську, ринкова вартість такого будинку – 21,5 млн. грн.

Крім того, зазначили журналісти, незабаром після призначення Вітюка на посаду голови департаменту його дружина зареєструвала ФОП та почала заробляти значні кошти. Зокрема, 2022 року жінка заробила 9,4 млн грн, а 2023-го – 13,4 млн грн. Мати чиновника, який працює лікарем, також має нерухомість у київських ЖК, ринкова вартість якої становить понад 4 млн грн.

Сам Вітюк перед публікацією розслідування заявляв в інтерв'ю “Укрінформу”, що проти нього “готується інформатака”. “Хтось дуже хоче маніпулювати моїми персональними даними щодо місця проживання, нерухомості та діяльності моєї дружини, яка є приватним підприємцем, батьків. Хоча я подаю декларацію, яка перевіряється в НАЗК, з бізнесу дружини сплачуються всі податки, тобто вся інформація є прозорою та відкритою для перевірки”, – стверджував він.

Контекст

Вітюк займає посаду начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ з 30 листопада 2021 року.

25 березня 2024 року президент України Володимир Зеленський вказом №178/2024 надав Вітюку військове звання бригадного генерала.

6 квітня “Слідство.Інфо” заявило, що 1 квітня, перед виходом розслідування про майно родини Вітюка, його автору Євгену Шульгату спробували вручити повістку в супермаркеті, причому двох співробітників Солом'янського ТЦК направив до журналіста співробітник департаменту СБУ, який очолює Вітюк.

У СБУ заявили, що спецслужба, Міністерство оборони України та Генштаб ЗСУ проводять перевірку інформації про спробу вручити повістку розслідувачу. “Наголошуємо, що, згідно із законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення про спілкування працівників ТЦК із журналістами”, – зазначили у спецслужбі.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 7 квітня також дав завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександру Павлюку провести службову перевірку щодо вручення повістки Шульгату.

Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за інцидентом.

9 квітня у СБУ повідомили, що голова спецслужби Василь Малюк усунув Вітюка від виконання посадових обов'язків під час перевірки інформації, опублікованої журналістами “Слідство.Інфо”. За рішенням Малюка в період перевірок Вітюк служитиме у бойовому підрозділі свого департаменту, який виконує оборонні завдання безпосередньо на фронті.

Previous post Збірна України під час проведення Євро-2024 базуватиметься у містечку Вісбаден
Next post Російські миротворці почали виходити із Карабаху, пишуть ЗМІ