Російські миротворці почали виходити із Карабаху, пишуть ЗМІ

Цей історичний процесс завершиться за кілька днів

З території невизнаної республіки Нагірний Карабах, яка перейшла під контроль Баку, почали виходити так звані російські “миротворці”. Перший склад і військова техніка контингенту покинули територію храму Худаванг у Кяльбаджарському районі.

Замість росіян туди зайшла поліція Азербайджану. Про це повідомили видання ЩО і Мусават.

“Тим самим почався процес виведення російського “миротворчого” контингенту з території Азербайджану”, – йдеться в публікації APA. Видання також додало, що триває виведення росіян з бази в Ходжали.

“Очікується, що історичний і великий процес завершиться за кілька днів. Цим Азербайджан відновлює повний суверенний контроль над Карабахом і всіма його землями”, – пише Musavat.

Слід зазначити, що “миротворчий контингент” РФ було розміщено в Карабасі за підсумками тристоронньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року між лідерами Азербайджану, Росії та Вірменії. Згідно з умовами угоди між Вірменією, РФ та Азербайджаном, про припинення Другої Карабаської війни, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі та уздовж Лачинського коридору було розгортуто російський “миротворчий контингент” в кількості майже 2 тисячі військових з бронетехнікою.

Але російські війська біля Вірменії з’явилися ще 1992 року. Росія відкрила у вірменському Гюмрі військову базу.

Після військової операції Баку, розпочатої 19 вересня 2023 року, Азербайджан фактично повернув під свій контроль Нагірний Карабах.

Раніше “Телеграф” повідомив, що в березні Вірменія заявляла, що готова віддати Азербайджану кілька сіл, щоб не допустити нової війни. А згодом стало відомо про те, що Баку звинувачує Єреван у нарощуванні військової присутності біля кордону.

Previous post НАЗК почала перевірку способу життя генерала СБУ Вітюка після журналістського розслідування про майно його сім'ї
Next post Сподіваюся, наші спецслужби їх знищать. Якщо буде потрібна допомога, обов'язково впряжусь