Борг Мінфіну за будівництво нового водопроводу на батьківщині Зеленського після підриву Каховської ГЕС – 3,5 млрд грн – засновник Autostrada Шкіль

Він нагадав, що внаслідок підриву Каховської ГЕС понад 1 млн. мешканців Дніпропетровської області залишилися без води. За словами бізнесмена, його компанія без вихідних та фінансування цілодобово будувала водопровід.

“Результат – водогін протяжністю 145 км побудований, але Міністерство фінансів місяцями погоджує паспорт бюджетної програми, і станом на сьогоднішній день розрахунок за виконані роботи так і не відбувся! Сьогодні це вже факт, що забезпечення людей питною водою для Міністерства фінансів Марченка не є Пріоритетом. Звичайно, через відсутність фінансування з боку держави ми могли б зупинити роботи, але це було б безвідповідально. заявив Шкіль.

Засновник компанії обурився, що президенту України Володимиру Зеленському чиновники на нарадах доповідають, що все зроблено, але приховують, що не розрахувалися за проектні роботи.

“Будівництво водопроводу виконано виключно завдяки і за рахунок підрядних організацій. Борг перед Autostrada лише по цьому об'єкту 3,5 млрд грн! Міністерство фінансів на чолі з міністром Марченком використовує будь-які важелі та зачіпки, щоб не виконувати покладені на них функції, навіть за такими соціально Прикро, що за це немає жодної відповідальності!” – написав бізнесмен.

Він додав, що загальний борг перед Autostrada – 12 млрд. грн.

“Ми обслуговуємо кредити, сплачуємо податки, сплачуємо заробітну плату майже 6 тис. працівників, утримуємо всі виробничі бази. Всі ці відсотки за кредитами – це прямі збитки для компанії, що виникли внаслідок несвоєчасного розрахунку через бездіяльність посадових осіб міністерства фінансів, якби кошти були так сплачені вчасно, кредити були б погашені і відповідно не було б нарахованих відсотків. Саме так сьогодні працює все інфраструктурне будівництво! – зазначив Шкіль.

Бізнесмен звинуватив державних чиновників у тому, що вони використовують виконані за приватні гроші проекти для власного піару, не фінансуючи будівництво.

“Підрядні організації взяли на себе практично повну функцію замовників – це вирішення питань із землею, отримання погоджень, взаємодія та надання пояснень перевіряючим органам. Від держави потрібно одне – заплатити кошти! Навіщо укладати контракти, які не можете вчасно профінансувати! Думаю відповідь проста – з -за некомпетентності! – резюмував він.

Контекст

Вночі 6 червня 2023 року війська країни-агресора РФ підірвали Каховську ГЕС. В “Укргідроенерго” заявили, що станцію неможливо відновити. Зруйновано дамбу Каховського водосховища, сталася неконтрольована паводка, затопило тисячі будинків – переважно на Херсонщині та частково на Миколаївщині.

Підрив греблі призвів до екологічної катастрофи. Зокрема у Каховському водосховищі загинула практично вся риба.

Керівник “Укргідроенерго” Ігор Сирота заявив в інтерв'ю, опублікованому 6 червня, що на будівництво нової станції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Крім ГЕС, також потрібно буде будувати мостові та залізничні переходи, які також зруйновані, додав Сирота. “Якщо працювати 24/7, на це піде п'ять років. І ми це робитимемо”, – наголошував він.

18 липня 2023 року Кабмін підтримав проект відновлення Каховської ГЕС.

Previous post Військові пояснили, чим і для чого атакують НПЗ в глибині Росії
Next post Зеленський подякував Столтенберґу за «швидку реакцію» щодо засідання Ради Україна-НАТО