За останні два роки на фінансування парламентських партій із держбюджету України виділили понад 1,6 млрд грн – YouControl

“Аналітики R&D-центру YouControl вивчили звітність парламентських партій, які отримали держфінансування на суму понад 885 млн грн у 2022 році та 753 млн грн – у 2023-му. […] У результаті 2023 року на рахунки партій надійшло 703,3 млн грн, 2022 року – 617,5 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

Автори дослідження зазначили, що гроші на державне фінансування партій виділяють за формулою: “2% мінімальної зарплати потрібно буде помножити на кількість виборців, які взяли участь в останніх парламентських виборах, більшу частину коштів поділяють між партіями пропорційно: хто більше набрав голосів, той більше грошей та отримає”.

“У 2022 році було припинено державне фінансування політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” через заборону її діяльності. Однак у січні 2022-го партія ще встигла отримати 25% від загальної суми держфінансування – 33,2 млн грн”, – сказано у релізі.

Найбільше коштів – понад 1,2 млрд грн – отримала за два роки партія “Слуга народу”, яка має найчисленнішу фракцію у парламенті. Найменше – 700 тис. грн – надійшло на рахунок партії “Голос”.

“Проаналізована звітність за згаданий період свідчить, що саме державне фінансування є основною складовою надходжень на рахунки політичних партій. Платежі партій здебільшого відповідають сумам надходжень”, – зробили висновок у YouControl.

За останні два роки на фінансування парламентських партій із держбюджету України виділили понад 1,6 млрд грн – YouControl фото 1

Скріншот: youcontrol.com.ua

Контекст

Раніше отримати фінансування з держбюджету могли усі партії, які набрали понад 2% голосів виборців на виборах та виконали низку умов, зокрема, відкрили окремий гривневий рахунок в українському банку. Однак у жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила законопроект №1029 і скасувала це правило – тепер гроші з бюджету одержують лише партії, які пройшли до парламенту.

Previous post Прем'єр Латвії: Важливо допомогти Україні захистити небо аналогічним способом із Ізраїлем | новини України
Next post загинуло 17 людей, понад 40 госпіталізовано – влада