Бронювання має бути для тих, хто потрібний економіці, а не за гроші – військовий

“Ми вважаємо, що в тилу повинні залишатися ті, завдяки кому ми воюємо, хто працює на потрібних державі підприємствах. Не тільки на оборонних, а працюючих на економіку. Без бюджету ми не зможемо воювати. Тому знову: у тилу потрібні люди, які працюють на економіку у всіх галузях, за всіма напрямами. Це має бути дуже обдуманий вибір. Сазонів.

За його словами, тих, хто “розводить страусів чи буйволів”, а також працівників цирку та діячів культури потрібно мобілізувати на загальних підставах.

“Мій близький друг, побратим – діяч культури, відомий актор, позивний Ельф. Він воює з першого дня і не шкодує про свій вибір. Потім будуть ролі. Так це працює. Тому люди, які працюють на економіку, потрібні. Так само я не бачу сенсу зараз у великих інспекціях різних, перевірках для бізнесу.

Контекст

Президент України Володимир Зеленський оголосив військовий стан та загальну мобілізацію вранці 24 лютого 2022 року після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

27 січня 2023 року Кабмін затвердив новий порядок бронювання підприємствами своїх працівників в умовах воєнного стану. Він передбачає відстрочку від мобілізації для 50% і більше держслужбовців та працівників важливих для країни підприємств.

У березні 2024 року Шмігаль заявляв, що Кабмін розробляє “справедливіший” підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження та впливу на економіку.

У Кабінеті Міністрів України розробляють ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують до бюджету у вигляді податків щонайменше 6 тис. грн. на місяць. Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

За даними “Української правди”, Офіс президента України та ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: “Або це податки із зарплати щонайменше 30–35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця”.

Розробку “справедливого механізму” бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

8 квітня стало відомо, що у лютому в Міністерстві культури підтвердили статус критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення каналам, які беруть участь у телемарафоні “Єдині новини”. Їхні працівники матиме відстрочку від мобілізації. Також такий статус надали деяким циркам, музеям, заповідникам та ансамблям.

Військовий аналітик, волонтер Тарас Чмут заявив, що необхідно знайти “золоту середину” тим часом, де люди залишаються в економіці, а де їх треба забирати воювати, адже сил оборони іноді зриваються контракти через те, що на потрібному підприємстві виник брак персоналу через мобілізацію.

Previous post “Пилили зуби напилком, били струмом”. В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото | новини України
Next post Кулеба обговорив із Блінкеном роботу над отриманням Україною систем Patriot