“Пилили зуби напилком, били струмом”. В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото | новини України

За даними слідства, російський ФСБшник причетний до тортур цивільних осіб у Вовчанську Харківської області

Оксана Житнюк Оксана Житнюк

Редактор новин LIGA.net

"Пилили зуби напилком, били струмом".  В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото
Фото – ОДП

В Україні заочно судитимуть працівника російської ФСБ, підозрюваного у тортурах цивільних осіб під час тимчасової окупації частини Харківської області. Як повідомляє Офіс генпрокурора, окупант вдавався до спилювання зубів напилком, ударами струмом та іншими тортурами проти мирних жителів.

Обвинувачений – мешканець Московської області, співробітник дев'ятого управління департаменту оперативної інформації п'ятої служби ФСБ.

Слідство встановило, що на початку повномасштабного вторгнення РФ чоловіка відправили до окупованого на той момент міста Вовчанська Чугуївського району Харківської області. Там він мав придушувати рух опору та проводити “профілактику” із проукраїнськими налаштованими громадянами, заявили в ОДП.

За даними правоохоронців, у квітні 2022-го працівник ФСБ спільно ще з 10 російськими військовими у Вовчанську зупинили автомобіль місцевого, запідозривши його у співпраці з ЗСУ, СБУ та у передачі місць дислокації російської армії.

Окупанти наказали чоловікові рухатися власним авто за обумовленим маршрутом у супроводі двох військових РФ. Приїхавши до місцевої прокуратури, де було облаштовано тортур, чоловіка силою затягли до підвалу, де крім нього ще було понад 10 незаконно затриманих, зазначили в ОДП.

Правоохоронці стверджують, що під кураторством працівника ФСБ із потерпілим проводили “допити” та катували: прив'язали до мочок вух дроту та били струмом, а також пилили напилком зуби. Затриманого били, не давали питної води, а з їжі періодично була каша, яку окупанти приносили у відрі.

“При цьому обвинувачений не лише віддавав накази на жорстоке поводження, а й особисто брав участь у тортурах. Потерпілого незаконно утримували 86 діб. Йому вдалося втекти, він переплив річку і дістався території, підконтрольної Україні”, – сказано в повідомленні ОДП.

Ідентифікація всіх фігурантів, причетних до злочину, продовжується. Харківська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти вищезгаданого співробітника ФСБ, йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, скоєне за попередньою змовою групою осіб. Заочне повідомлення про підозру було у лютому.

"Пилили зуби напилком, били струмом".  В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото
Фото – Харківська прокуратура
"Пилили зуби напилком, били струмом".  В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото
Фото – ОДП
"Пилили зуби напилком, били струмом".  В Україні заочно судитимуть ФСБшника – фото
Фото – ОДП
  • 12 лютого українські правоохоронці повідомили, що оголосили підозру офіцеру Росгвардії, причетному до тортур близько 100 осіб в аеропорту Гостомелю Київської області у березні 2022 року. Один із потерпілих розповів, що його кинули в яму до вбитих, а потім катували у морозильних камерах.
  • 20 лютого стало відомо про оголошення підозри спецназівцю ГРУ, який захоплював Кінбурнську косу та катував людей.

Читайте також: РФ утримує у полоні понад 10 000 громадянських українців, понад 5600 стали жертвами тортур

Previous post Суд конфіскував активи Богуслаєва і його спільника – новини LB.ua
Next post Бронювання має бути для тих, хто потрібний економіці, а не за гроші – військовий