Україні необхідно $42 млрд бюджетної підтримки у 2024 році – МВФ

На думку Георгієвої, “світова підтримка України залишається жорсткою”.

18 квітня зустріч із головою МВФ під час візиту до США провів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Дякував за нашу тісну взаємодію у питаннях фінансової підтримки, зокрема за програмою розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF) обсягом $15,6 млрд. Цього року очікуємо отримати три транші. Пані Георгієва відзначила результативну роботу, виконану в рамках програми. Розраховуємо на такі ж успішні результати для отримання четвертого траншу”, – написав глава Кабміну України у Facebook.

Контекст

МВФ затвердив нову програму фінансування України на $15,6 млрд. 31 березня 2023 року. Вона є частиною великого пакету підтримки України міжнародними партнерами загальною вартістю $115 млрд. Перший транш за цією програмою ($2,7 млрд) МВФ переказав Україні 3 квітня.

Чотирирічна програма має два етапи. Перший, розрахований на 2023–2024 роки, спрямований на виконання бюджетних показників та посилення мобілізації доходів. Для цього буде потрібна підтримка валютних резервів та сприяння довгостроковій фінансовій стійкості. Також влада України зобов'язується продовжувати реформи та боротьбу з корупцією. Другий етап буде спрямований на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку післявоєнної реконструкції та прискорення вступу України до Європейського Союзу.

29 червня МВФ схвалив негайне виділення Україні другого траншу у розмірі $890 млн. за програмою розширеного фінансування EFF. Третій транш у розмірі $900 млн. Україна отримала у грудні.

17 лютого 2024 року Міністерство фінансів України повідомило, що місія МВФ та уряд України розпочали переговори щодо третього перегляду програми механізму розширеного фінансування EFF. 23 лютого 2024 року Шмигать заявив, що Україна та МВФ на рівні експертів узгодили третій перегляд програми розширеного фінансування.

Previous post Шольц: Україна може отримати ще шість систем Patriot від партнерів НАТО | новини України
Next post Банки Росії не можуть замінити закордонне програмне забезпечення – ЗМІ