Шольц: Україна може отримати ще шість систем Patriot від партнерів НАТО | новини України

13 квітня Німеччина оголосила про передачу Україні однієї системи Patriot

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Шольц: Україна може отримати ще шість систем Patriot від партнерів НАТО
Олаф Шольц (Фото: EPA)

Україна може отримати додаткові системи протиповітряної оборони від партнерів НАТО. Про це на брифінгу повідомив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Шольц зазначив, що Німеччина передала Україні дві системи Patriot та анонсувала передачу третьої.

За його словами, Берлін робить “найсуттєвіший внесок” у цій справі, маючи на увазі посилення протиповітряної оборони України.

“Остання, третя система, про яку ми оголосили і яка буде передана Україні і там використовуватиметься, — це також наш заклик до інших країн прийняти аналогічні рішення”, — сказав Шольц.

Він закликав інших членів Альянсу наслідувати приклад Берліна, “щоб забезпечити найкращий захист України від численних атак”.

“Ми чули про сім додаткових систем [Patriot]. Одна з них – наша. І ми сподіваємось, що ще шість знайдемо в контексті НАТО. І я також скористався можливістю тут, щоб просувати це питання у багатьох дискусіях”, – зазначив німецький канцлер.

  • 27 березня Кулеба заявив, що системами Patriot володіє низка держав світу, і ці комплекси можуть і мають бути передані Україні в найкоротший термін, а також закликав партнерів знайти відповідну політичну волю.
  • 28 березня Зеленський повідомив, що США не передавали Україні системи протиповітряної оборони Patriot – це робили інші країни. За його словами, п'ять-сім одиниць цієї системи могли б “розблокуватинебо для індустрії, шкіл та роботи українських військових.
  • 10 квітня Борель заявив, що армії країн ЄС мають 100 батарей Patriot, але не можуть надати сім із них Україні.
  • 13 квітня Зеленський повідомив, що Німеччина поставить Україні додаткову систему Patriot та ракети до наявних систем ППО.

Читайте також: ППО для України. Столтенберг: НАТО має багато систем, якими можна поділитися

Previous post Зеленський зустрівся з єврейською громадою напередодні свята Песах
Next post Україні необхідно $42 млрд бюджетної підтримки у 2024 році – МВФ