У домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлено

Зеленський згадав про свою сьогоднішню розмову із президентом США Джо Байденом.

“Я вдячний за рішення на користь нашого захисту від російського терору та на користь нашої можливості завершити війну справедливо – справжнім світом для всіх українців”. […] Ми працюємо з нашими американськими партнерами, щоб збільшити наші можливості. Чотири пріоритети, вони ключові: захист неба, сучасна артилерія, далекобійність і щоб пакети американської підтримки прибули якнайшвидше. А сьогоднішній результат: у домовленостях про [дальнобойных] ATACMS для України всі точки розставлені. Дякую, пане президент! Дякую, Конгресу! Дякую, Америко!” – сказав він.

Президент України зазначив, що перед розмовою з Байденом у Харкові російські окупанти вдарили по телевежі.

“Очевидне залякування, щоб терор був помітний усьому місту і щоб спробувати обмежити Харків у зв'язку та доступі до інформації. Зараз триває робота над відновленням сигналу. І так само, як і Харків, різні міста та громади потребують захисту – потребують Patriot. І водночас потрібно завдавати максимальних поразок усьому, що Росія використовує як базу для терору та для своєї військової логістики. Я вдячний усім у світі, хто готовий нам із цим допомагати”, – наголосив Зеленський.

Він також назвав дуже важливою роботу української та американської команд над двосторонньою угодою щодо безпеки.

“Можемо зробити так, щоб наша угода стала дійсно зразковою і принесла не тільки більше безпеки нашим народам, але й допомогла всій європейській історії рухатися правильно і мирно”, – заявив Зеленський.

Контекст

Рахунок HR 8035, що передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд направлять на поповнення американських озброєнь та запасів замість наданих Україні, 20 квітня підтримали 311 конгресменів (210 демократів та 101 республіканець). Байден закликав Сенат США швидко передати йому на підпис документ, щоб він набув чинності.

Лідер більшості в Сенаті (Демократична партія) Чак Шумер повідомив, що пакет законопроектів щодо іноземної допомоги, зокрема України, верхня палата Конгресу США розгляне 23 квітня.

Голова комітету з розвідки Сенату США демократ Марк Уорнер 21 квітня заявив, що пакет допомоги, до якого входитимуть ATACMS, можуть направити в Україну вже наступного тижня.

Україна у 2023 році отримала далекобійні ракети від Великобританії і Франції – Storm Shadow та SCALP, а також від США – ATACMS (за даними ЗМІ – радіусом дії 160 км).

Українська влада також давно веде переговори з союзниками щодо передачі американських ATACMS дальністю до 300 км і німецьких TAURUS (до 500 км), але поки що не отримала їх.

Previous post Зеленський прокоментував ідею Макрона про Олімпійське перемир'я | новини України
Next post Колишньому розвіднику Червінському «автоматично» продовжили тримання під вартою – адвокатка