Німеччина зірвала постачання Україні бронетехніки класу MRAP – Bild

Розслідувачі пишуть, що в контракті на загальну суму €315 млн прописано, що Німеччина профінансує та передасть Україні 400 MRAP із посиленим протимінним захистом. Їх має виготовити німецька компанія Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG).

У документах міністерства оборони ФРН, датованих вереснем 2023 року, до яких отримав доступ Bild, сказано, що MRAP мають бути поставлені Збройним силам України партіями по 20 штук із січня по жовтень 2024 року, “проте ніякі постачання досі так і не почалися” .

За інформацією німецьких розслідувачів, план на 2024 рік скоротили спочатку до 200, а потім до 100 машин, а початок поставок перенесли з січня на травень або червень.

Журналісти вважають, що причиною ситуації є те, що FFG тільки збирає MRAP у Німеччині, а комплектуючі отримує зі Сполучених Штатів, і через це у німецької компанії виникли “обмеження ліцензії на експорт із США до Німеччини”.

Крім того, пише Bild, у FFG виникли проблеми із сертифікацією протимінного захисту бронетехніки.




Bild не вказав модель MRAP, яку мають намір поставити в Україну. Однак на сайті Бундесверу станом на 10 квітня зазначалося, що Україні передали 50 MRAP моделі сімейства Dingo.

Контекст

Німеччина з початку війни у ​​2014 році надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ, зокрема, вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard, системи IRIS-T та інше необхідне озброєння та обладнання.

У березні 2023 року канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина наростить виробництво боєприпасів, а також потужності з ремонту зброї, щоб підтримати Україну у боротьбі із вторгненням Росії.

По даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєння на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Previous post Вбивство поліцейського. У підозрюваних військових було 100 гранат та 25 000 набоїв | новини України
Next post Шахіст із Нігерії побив рекорд, граючи 60 годин поспіль