Куди підуть гроші від США та чи вистачить їх: інтерв’ю міністра фінансів України

Український пакет, який так надовго застряг у Конгресі, тепер вже стає реальністю. А це означає варто розібратися, чим саме він допоможе, куди підуть передбачені в ньому гроші, наскільки їх вистачить. А ще як у Києві бачать процес конфіскації заморожених на Заході російських державних коштів.

Про це розмова із міністром фінансів України, яку ми записали у кулуарах штаб-квартирі Міжнародного валютного фонду.

Що це змінить для України? Я ж, наскільки розумію, там велика мілітарна частина, але є і суто економічна.

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Без перебільшення скажу, це одне з найбільш очікуваних рішень за останні пів року. Це рішення, яке визначає, в тому числі яким чином Україна зможе захистити себе, в тому числі яким чином ми зможемо перекрити необхідні ресурси. Це не тільки про чисто бюджетні питання, які мене цікавили до того. Це не тільки про пряму вже там підтримку, яка важлива, без сумніву. Але це в першу чергу про військову підтримку, яка більш важливіша, ніж бюджет – я так вважаю. Я вперше це кажу, тому що це наслідок, який ми бачимо в недостатній ритмічності поставок і в обмежених поставках військової підтримки. Вони впливають на рішення, які приймають всередині країни, бо ми вимушені прикривати відсутність допомоги від партнерів з нашого бюджету.

Наскільки я розумію, з суми, яку називається (61 із половиною мільярд) – 23 підуть на поповнення запасів Пентагону. Там взагалі величезна мілітарна частина, а ось на підтримку економіки – 7.8 мільярди, якщо не помиляюсь. Наскільки нам їх вистачить?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Якщо ми їх отримаємо в цьому році, до кінця року нам цих коштів вистачить для того, щоб перекрити наші потреби на видатки, які не пов’язані з війною, соціально-гуманітарні видатки. Ми за допомогою цієї суми, за допомогою Пакету європейського, за допомогою коштів Канади, Японії, інших країн ми більш-менш будемо стабільні в цьому році.

Я просто знаю, що наших глядачів зараз турбує – тих, хто по той бік екрана. Вони хвилюються, чи зможе уряд забезпечити сталу виплату зарплат, пенсій, стипендій?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Ми ж їх забезпечуємо! Остання допомога з боку Сполучених штатів була у жовтні. З того часу ми забезпечуємо потреби, знаходимо інші рішення, залучаємо інших партнерів. Тобто ми працюємо. Це не є даність, і ми розуміємо, що ті рішення, які від нас залежать, треба робити на крок вперед. Треба розуміти, що саме можемо зробити, аби знайти альтернативу.

Я говорив із Самантою Пауер. Вона озвучила цифру, яку Ви можливо підтвердите, або спростуєте… Що на покриття дефіциту бюджету потрібна сума, зокрема і від міжнародних донорів, яка щомісяця складає десь п’ять мільярдів доларів. Близька ця цифра до реальності?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Це цифра, яка була у 2022 році. В період 23-24 року ми її скоротили, вийшли на 3 мільярди. Ну порахуйте: 37 мільярдів – це зараз потреба в зовнішній допомозі на рік!

Хто у нас зараз найбільші донори, іноземні країни, які допомагають найсуттєвіше? Окрім європейців, це ще японці?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Японія допомагає дуже. Якщо говорити про двосторонню допомогу (без урахування допомоги Європейського союзу), то вони другі за обсягами. А останній період, останні пів року, вони, певно, на першому місці. Далі – Канада, канадійці. І Велика Британія.

Штати “випали” з цього переліку тимчасово, через затримку у Конгресі. Адже по ідеї “Пакет Байдена” мав надійти в Україну ще восени 2023-го, «прикрити» щонайменше зиму, весну і літо. Попередньо ідея була навіть в тому, щоб Україна отримала кошти, яких би вистачило на весь період «політичної турбулентності», до кінця 2024-го, адже ближче до осені американські політики точно зосередяться на виборах, достукатися до них буде ще складніше. А кошторис країни у штатах формують не з січня по січень, як в Україні; чинний бюджет США закінчує дію в останній день вересня!

Джерелом підтримки бюджету могли б стати заморожені на заході російські державні активи. І перший крок до їхньої конфіскації вже зробив Конгрес. Інше питання – що далі? Де ці гроші акумулювати, як витрачати? Спецпредставниця США з питань відновлення України Пенні Пріцкер, наприклад, у відповідь на моє запитання пояснила: впевнена, що ці кошти мають піти лише на післявоєнне відновлення. Експрезидент Світового банку Роберт Зелік, навпаки, говорив мені, що ці кошти Київ має отримати вже зараз, і витрачати так, як вважає за потрібне. Зокрема, і на зброю… Підходи різні, тож важливо почути думку міністра і позицію уряду.

Ваше бачення взагалі ось до цього великого процесу.

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

У нас дуже чіткі тези щодо цього питання. Перше – ми зацікавлені у максимально швидкому вирішенні питання заморожених активів Україні. Це теза номер один. І я вважаю, що зараз створені достатні механізми, щоб це питання було зрушене.

Вибачте, зафіксуймо – безпосередньо напряму Україні?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Так, звичайно. Теза номер два. Якщо це питання тою чи іншою мірою лідери не готові прийняти, тому що юридична база для цього є, і цим займається міністерство юстиції, Офіс президента безпосередньо, то нам можливо були б цікаві варіанти, які не ставлять під сумнів головний трек, але дають можливість отримати якісь кошти, якусь підтримку з боку партнерів. Для прикладу – Європейська комісія нещодавня прийняла рішення про передачу Україні відсотків, отриманих від утримання конфіскованих активів. Ми також вітаємо це рішення. Тому що нарешті ми отримаємо уже хоч щось. Тому: перше – передайте Україні все, друге – якщо ви поки що не готові приймати рішення (хоча все для цього є), ми готові розглядати будь-які альтернативні варіанти, які не ставлять під сумнів першу тезу.

Дякую, і тоді 2 останні запитання. Перше щодо МВФ. Зрозуміло, що у вас тут були контакти, переговори, неформальні розмови. Як розвивається зараз наша співпраця, які у них умови й побажання?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Умови ми з ними обговорюємо, у нас досить конструктивна взаємодія. Кожний квартал у нас перегляд програми – ми так часто спілкуємося з МВФ, як ніколи раніше не було. Я вважаю, що те, що ми пройшли 3 успішних перегляди, і зараз наближаємося до четвертого, є результатом роботи й урядової команди, і національного банку. І це також варто зазначити.

І останнє тоді. Завжди є моменти, які треба зробити у короткостроковій перспективі (наприклад, як пакет допомоги, який дасть можливість прикрити тили), і є моменти, коли ти розраховуєш “на довгу”. Що для Вас це?

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Наші військові затрати на сьогодні складають левову частку наших видатків. Понад 50 відсотків бюджету – це на сектор безпеки й оборони. Це пріоритет номер 1. На середньострокову перспективу, на довгу, вважайте, як хочете, але це пріоритет номер один. А далі можемо говорити про інші пріоритети: це відновлення країни – і відновлення якості життя громадян України. Це і медицина, і освіта і соціальний захист. Тому звичайно в 1-шу чергу ми маємо забезпечити захист, а далі все інше.

Дякую за розмову.

Сергій Марченко, міністр фінансів України:

Дякую.

Previous post Patriot для України. Греція може дати одну систему в обмін на гарантії від США – Рronews | новини України
Next post число постраждалих зросло, серед них – 4 дітей