Patriot для України. Греція може дати одну систему в обмін на гарантії від США – Рronews | новини України

22 квітня видання FT писало, що окремі країни ЄС та НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію з вимогою надати Україні більше комплексів ППО

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Patriot для України.  Греція може дати одну систему в обмін на "гарантії" від США – Рronews
ППО Patriot (Фото: Генштаб ЗСУ)

Греція, можливо, передасть Україні встановлення протиповітряної оборони Patriot за грошової компенсації від США та гарантій безпеки через загрозу з боку Туреччини. Про це написало грецьке видання Рronews із посиланням на урядових співрозмовників у країні.

За даними співрозмовників, Афіни передадуть Україні одну батарею Patriot Pac 3, яка зможе збивати балістичні цілі, в обмін на гарантії безпеки від США. Яких саме гарантій безпеки отримала країна журналісти не уточнюють.

Крім цього, при необхідності Вашингтон зможе передати Греції Patriot із власних резервів, замінивши на те, що Афіни передадуть Києву, або ж надасть грошову компенсацію з пакета допомоги на більш ніж $60 млрд після рішення Сенату та підпису президента США Джо Байдена.

Видання зазначило, що Греція передасть Україні лише одну батарею, проте згодом Київ зможе отримати і другу. Журналісти стверджують, що таке рішення, ймовірно, спричинить розбіжності всередині країни.

22 квітня видання Financial Times писало, що окремі країни-члени ЄС та НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію з вимогою надати Україні більше комплексів протиповітряної оборони.

У той же день міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що зараз Україна працює над постачанням чотирьох додаткових систем протиповітряної оборони Patriot.

  • 6 квітня Зеленський заявив, що Україні потрібно 25 систем Patriot – шість-вісім батарей у кожній, щоб повністю закрити небо держави.
  • 10 квітня Боррель сказав, що ЄС робить недостатньо для підтримки України, адже європейські армії мають близько 100 батарей Patriot.
  • 13 квітня Німеччина зобов'язалася надати Україні ще одну систему Patriot. 18 квітня виконавчий директор німецької оборонної компанії Diehl Defence заявив, що Україна отримає додаткову систему IRIS-T.
  • 19 квітня у Міноборони Німеччини заявили, що за результатами засідання Ради Україна – НАТО є позитивні сигнали від союзників щодо пошуку та передачі Україні додаткових систем ППО.

Читайте також: Столтенберг анонсував, що країни НАТО нададуть Україні більше систем ППО

Previous post Субсидія в Україні може бути оформлена, якщо член сім’ї мешкає в іншому місті
Next post Куди підуть гроші від США та чи вистачить їх: інтерв’ю міністра фінансів України