Кабмін включив до Реєстру індустріальний парк у Тернопільській області. В Україні їх уже 78

Зазначається, що створення індустріального парку було ініційовано Борщівською міськрадою.

Передбачається, що на території парку площею 30 га працюватимуть підприємства з виробництва борошна та круп, олії, білкових сумішей, борошняних продуктів, напівфабрикатів (у тому числі хлібобулочних напівфабрикатів тривалого зберігання), виробництва плодово-ягідної продукції, м'ясних та молочних продуктів, переробки та фасування овочів, фруктів, ягід.

Також на території парку здійснюватиметься переробка лікарських трав, додали до Мінекономіки.

“Продукція такого виробництва надалі використовується у фармацевтичній, парфумерно-косметичній, харчовій, лікеро-горілчаній промисловості”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, учасниками парку будуть підприємства, що спеціалізуються на виробництві будівельних матеріалів, виробів із гіпсу, гіпсокартону, будівельних сумішей, виготовленні виробів із дерева, меблів.

Як зазначили у Мінекономіки, індустріальний парк BORSCHIV забезпечить створення понад 1000 робочих місць.

Наразі до реєстру разом із BORSCHIV включено вже 78 індустріальних парків, резюмували у відомстві.

Контекст

У вересні 2021 року Верховна Рада схвалила перший із трьох законопроектів для розвитку індустріальних парків. У ньому закладено можливість бюджетного фінансування підведення інфраструктури та мереж, компенсацію підключення до мереж усередині парку та компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Парламент доручив Кабміну передбачати щонайменше 2 млрд грн на рік на реалізацію програм підтримки індустріальних парків. Цей закон уже підписано президентом.

Два законопроекти про податкові та митні стимули для індустріальних парків в Україні (№5688 та №5689) Верховна Рада ухвалила 21 червня 2022 року.

За словами одного з ініціаторів документів, нардепа від “Слуги народу” Дмитра Кисилевського, індустріальні парки створюють сприятливі умови для релокації бізнесу, вони спрямовані на внутрішнє виробництво та створення робочих місць та будуть зручним інструментом для організації промислової забудови та відновлення роботи підприємств. Зокрема, передбачається звільнення майбутніх резидентів індустріальних парків від імпортного податку на додану вартість, мита на обладнання та на 10 років – від податку на прибуток.

2 лютого 2024 року Кабмін України включив до Реєстру другий у поточному році та 75-й у цьому переліку індустріальний парк у Київській області, 1 березня – другий індустріальний парк у Полтавській області – “Смарт Тех Індастрі”, 15 березня – два індустріальні парки у Рівненській (“Форментор”) та Львівській (“ІнПарк Борислав”) областях. У той же день Кабмін ліквідував чотири індустріальні парки у Київській, Миколаївській та Донецькій областях, які не функціонували.

29 березня Кабмін включив до реєстру два нові індустріальні парки – “Дністер” (Ямпільська теробщина, Вінницька область) та “Галиція” (Калуш, Івано-Франківська область).

Previous post Командувач Нацгвардії: Без мобілізації – не буде ротації | новини України
Next post Столтенберґ пояснив, чому США вигідно бути «надійним союзником» у НАТО