Столтенберґ пояснив, чому США вигідно бути «надійним союзником» у НАТО

Сполучені Штати, ймовірно, залишаться «надійним союзником» у НАТО, незалежно від того, яким буде результат цьогорічних президентських виборів, йдеться у заяві генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберґа на пресконференції з прем’єром Британії Ріші Сунаком.

Столтенберг очікує, що «США продовжать залишатися вірним союзником з трьох причин».

Перша причина, на думку генсека, – наявність понад 30 держав-союзників відповідає інтересам національної безпеки США. Таким чином країна є «сильнішою та безпечнішою».

Столтенберґ додав, що «друга причина полягає у широкій підтримці членства США в НАТО серед конгресменів та громадськості. Це свідчать результати опитувань».

І третя причина, про яку заявив генсек, полягає в тому, що «колишній президент США Дональд Трамп критикував не членів НАТО, а їхні недостатні витрати на Північноатлантичний альянс».

Але у 2024 році, як додав Столтенберґ, «понад дві третини членів Альянсу виділять щонайменше 2% ВВП, що є загальноприйнятою нормою в НАТО».

Під час звернення до учасників засідання Ради Україна-НАТО президент України Володимир Зеленський заявив, що для оборони Україні потрібно щонайменше ще сім Patriot чи подібних систем протиповітряної оборони.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 18 квітня повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Також президент Володимир Зеленський заявляв – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Previous post Кабмін включив до Реєстру індустріальний парк у Тернопільській області. В Україні їх уже 78
Next post Пісок із Сахари дістався Греції — з’явилися фото та відео