Сунак оголосив про наймасштабніше посилення оборони Великобританії та назвав головний урок війни РФ проти України

У своєму виступі він процитував колишнього прем'єра Британії Уїнстона Черчілля, який у 1934 році говорив, що закликати до підготовки до оборони не означає стверджувати про неминучість війни, а якби війна була неминучою, то підготовка до оборони була запізнілою.

“Я вважаю, що ми маємо робити більше, щоб захистити нашу країну, наші інтереси та наші цінності. Тому сьогодні я оголошую про найбільше посилення нашої національної оборони за останнє покоління”, – додав він.

Сунак повідомив, що Сполучене Королівство має намір інвестувати додаткові £75 млрд (понад €87 млрд) у свою оборону протягом наступних шести років – і це буде зроблено без збільшення національного боргу чи запозичень.

“Це не якесь туманне прагнення до майбутнього. У нас є чіткий план того, на що ми витрачатимемо кошти, коли ми їх витрачатимемо і як ми за них платитимемо. План, який робить Сполучене Королівство сьогодні найбільшою оборонною державою в Європі і другим за величиною в НАТО”, – наголосив він.

Прем'єр Британії додав, що один із головних уроків війни Росії проти України полягає в тому, що країнам потрібні великі запаси боєприпасів і щоб промисловість могла швидше поповнювати їх.

“Тому сьогодні ми виділяємо £10 млрд на боєприпаси, щоб забезпечити промисловість довгостроковим фінансуванням, підкріпленим довгостроковими контрактами”, – продовжив він, пояснивши, що мета такого фінансування – забезпечити збільшення обсягів виробництва та щоб промисловість могла виробляти більше, була готова до різкого збільшення потужностей і роботи в режимі “завжди напоготові”, коли це буде необхідно.

На цій же прес-конференції Сунак оголосив про новий пакет допомоги Україні на £500 млн (приблизно €581 млн).

“Ми передамо Україні додатково £500 млн, досягнувши цього року підтримки у розмірі £3 млрд. І ми надамо їм найбільшу в історії партію британської військової техніки. До неї увійдуть понад 400 автомобілів, 4 млн набоїв, 60 катерів і морських рейдерських суден, життєво важлива система протиповітряної оборони та далекобійні високоточні ракети Storm Shadow”, – сказав Сунак.

Він зазначив, що Лондон надає довгострокову гарантію фінансування щонайменше нинішнього рівня військової підтримки України.

“Адже вона необхідна щороку. Це найтриваліше зобов'язання, яке взяла на себе будь-яка країна. І це демонструє, що Україна не самотня і вона ніколи не буде сама”, – наголосив прем'єр Великобританії.

Контекст

Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про виділення найбільшого з початку війни пакету оборонної допомоги Україні від Великобританії у 2024–2025 роках (розраховано на два роки) – на £2,5 млрд (близько $3,2 млрд). Загалом Сполучене Королівство надало допомоги Україні більш ніж на £12 млрд ($15,3 млрд), додав тоді він.

Крім того, Сунак та президент України Володимир Зеленський у Києві підписали угоду у сфері безпеки між країнами. Договір між Україною та Великобританією став першою двосторонньою угодою про гарантії безпеки, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами “Великої сімки” та державами, що до них приєдналися.

Крилаті ракети Storm Shadow, дальність польоту яких становить 250 км.найдальнобійніша зброя, отримана Україною від західних партнерів. Про їх передачу на початку травня 2023 року оголосили владу Великобританії.

Previous post У МЗС роз'яснили рішення про заборону надання паспортів чоловікам за кордоном | новини України
Next post Байден і Трамп мають однакові рейтинги – опитування