Нацбанк України знизив облікову ставку до 13,5%

“Враховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом'якшення процентної політики. Це дозволить підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності”, – йдеться у повідомленні.

За даними регулятора, протягом першого кварталу 2024 року споживча інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікував НБУ. У зв'язку з цим Нацбанк покращив прогноз інфляції з 8,6% до 8,2% на цей рік і очікує на її закріплення в цільовому діапазоні 5% ±1 процентний пункт протягом наступних років.

У НБУ наголосили, що ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни в Україні.

“Попередні кроки щодо пом'якшення процентної політики та зміни операційного дизайну монетарної політики очікувано позначилися на поступовому зниженні номінальної прибутковості за гривневими депозитами та ОВДП. У той же час ці інструменти залишалися привабливими, а попит на них зберігається, враховуючи загальне покращення інфляційних очікувань. ставки не повинно зашкодити збереженню інтересу до гривневих активів, адже вони й надалі забезпечуватимуть захист заощаджень від інфляційного знецінення”, – зазначили у регуляторі.

Нацбанк “вбачає певний простір” для подальшого пом'якшення процентної політики за збереження сприятливих макрофінансових тенденцій.

Базовий сценарій прогнозу НБУ передбачає зниження облікової ставки до 13% цього року. Таке пом'якшення відсоткової політики та заплановані кроки щодо валютної лібералізації не повинні створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку, додали в Нацбанку.

Контекст

Облікова ставка визначає норму відсотка, який стягується НБУ при рефінансуванні комерційних банків. Чим вища ставка, тим дорожче для банків та для споживачів коштують кредити та депозити. Це стимулює бізнес та населення накопичувати гроші, а не витрачати їх. Внаслідок цього попит на товари скорочується, інфляція сповільнюється. Зворотний бік підвищення облікової ставки – скорочення кредитування і, як наслідок, уповільнення економічного зростання.

У червні 2020 року облікова ставка в Україні досягла історичного мінімуму – 6%. У березні 2021 року НБУ почав поступово підвищувати її, і в січні 2022-го, за місяць до російського повномасштабного вторгнення, Нацбанк підвищив ставку до 10%. 3 червня 2022 року Нацбанк підвищив облікову ставку на 10-25%. Оцінка трималася на цьому рівні до 27 липня 2023 року, коли регулятор знизив її до 22%.

15 грудня минулого року НБУ знизив облікову ставку до 15%. 25 січня 2024 року ухвалив рішення залишити її на колишньому рівні, а 14 березня – знизив до 14,5%.

Previous post Еліна Світоліна сенсаційно програла у своєму стартовому матчі на турнірі WTA 1000 у Мадриді
Next post Українська правозахисниця отримала шведську премію за документування злочинів РФ проти дітей