Українська правозахисниця отримала шведську премію за документування злочинів РФ проти дітей

Українська правозахисниця Марія Суляліна, керівниця проєктів Центру громадянської просвіти «Альменда» отримала шведську премію «Правозахисник року-2024» за документування російських злочинів проти дітей на окупованих територіях.

«Незважаючи на особисті втрати і великі ризики, вона продовжувала свою роботу з документування воєнних злочинів та інших тяжких порушень проти дітей і забезпечення справедливості для дітей з окупованих територій України, які стали жертвами індоктринації і депортації. За виняткову стійкість і відданість правам людини, демократії і правам дітей визначати своє власне майбутнє Марія Суляліна отримала нагороду «Правозахисник року 2024», – йдеться в заяві на сайті премії Civil Rights Defenders.

«Діти на окупованих територіях часто непомітні. Вони не можуть говорити від свого імені, оскільки це небезпечно і може призвести до кримінальної відповідальності, і вони не дуже захищені. Чим вони молодші, тим більше на них впливає пропаганда. Діти – це наше майбутнє, і наш обов’язок – захистити їх від мілітаризації й індоктринації та забезпечити, щоб процеси реінтеграції враховували їхні потреби», – заявила Марія Суляліна.

Правозахисниця була змушена залишити рідне місто Ялту у 18 років, коли Росія окупувала Крим 2014 року.

Almenda була заснована групою правозахисників у Ялті в 2011 році. Марія Суляліна працює в організації з 2013-го.

Премія Civil Rights Defender of The Year присуджується щороку видатним правозахисникам, які, незважаючи на ризик для власної безпеки, продовжують боротьбу за громадянські й політичні права. Премію вручають з 2013 року.

Previous post Нацбанк України знизив облікову ставку до 13,5%
Next post Європарламент створив новий орган ЄС із етичних стандартів