“Укрзалізниця” вже вісім місяців не може вирішити процедурне питання, через яке втрачає вся економіка – експерт

“Було внесено зміни до постанови Кабміну, яка регулює процес продажу майна “Укрзалізниці”, і стало незрозуміло, хто має приймати рішення щодо такого продажу – уряд чи “Укрзалізниця”. Питання, в принципі, редакторське. І дуже сумно, що в наш час , коли металургам для виживання потрібний металобрухт, економіці потрібні гроші та “Укрзалізниці” потрібні кошти, знадобилося вісім місяців на вирішення такого питання”, – зазначив Каленков.

Він наголосив, що “Укрзалізниця” мала можливість продавати металобрухт весь цей час. Але для цього потрібно було вирішувати зазначені процедурні рішення, чого не було зроблено.

“Це дуже явний приклад того, наскільки неефективно зараз приймаються рішення державними структурами. Тому що це все можна було б за великого бажання зробити протягом кількох тижнів! Втрати, які зазнала наша галузь, уже в якомусь плані непоправні. про те, щоб і галузь, і економіка України загалом не продовжували втрачати кошти”, – пояснив Каленков.

Експерт уточнив, що на ринку фіксується дефіцит сировини, а ціни на нього зростають, тож підприємства виробляють менше продукції, ніж могли б. Тому всі зацікавлені в тому, щоб усі процедурні питання було вирішено якнайшвидше, заявив він.

“Наскільки я знаю, зараз усі зауваження вже знято. І ми всі очікуємо, що цього тижня нарешті будуть узгоджені всі процедури і ми можемо йти далі”, – резюмував Каленков.

Контекст

У вересні 2023 року уряд скасував порядок, яким відчуження майна товариства здійснювалося за рішенням правління. Тепер продаж майна та передачу в оренду, у тому числі і продаж брухту, має погоджувати Кабмін, але механізми поки що розробляють.

Протягом 2023 року “Укрзалізниця” провела понад 100 електронних аукціонів із продажу металобрухту. Тільки від реалізації брухту чорних та кольорових металів компанія отримала понад 535 млн грн додаткових доходів.

Previous post Зеленського запитали, чи співпрацюватиме з Трампом, якщо той переможе. Відповів, що так | новини України
Next post «Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону