Ми не зобов'язані використати всі кошти із нового закону США за п'ять місяців

“Передусім статті цього законопроекту на суму $60,8 млрд розподілені за певними програмами, і термін їх дії не закінчується 1 жовтня 2024 року, багато з цих коштів є “перехідними”, тому ми не зобов'язані використовувати їх за ці п'ять місяців” – сказала Маркарова.

Вона зазначила, що в документі закладено “безпрецедентно високу суму” на покриття потенційних “президентських виділень”: усі чотири попередні законопроекти за два роки містили трохи більше $25 млрд, а в цьому одному законі прописано $23,2 млрд.

За її словами, найближчим часом США поставлятимуть техніку, яка вже готова і чекала лише на “фінансовий дозвіл” від Конгресу.

“Але це означає, що ми зможемо швидко отримати техніку на всі 23 мільярди? На жаль, ні”, – сказала посол, пояснивши, що у достатній кількості на складах її немає.

Навіть коли зброю знайдуть, Потрібно буде час для того, щоб американці привели його в “стан, в якому воно може бути передано”, а якщо це нова техніка, то потрібен також час на навчання.

“Але, як я казала, на щастя, ми зможемо використати ці гроші і після жовтня. Але зараз ми максимально швидко шукаємо. І США її шукають. І не лише у себе, а й у партнерів”, – пояснила Маркарова.

Говорячи про те, чи зможе Україна отримати наступний такий законопроект із наближенням нового бюджетного року в США, дипломат зазначила, що вересень навіть у невиборні роки – складний місяць для ухвалення таких законів, а цьогоріч у США не лише президент, а й Конгрес іде на вибори.

“Я думаю, що у вересні та жовтні у Сполучених Штатах усі будуть зайняті виборами. Але це не означає, що до кінця року ми не зможемо отримати новий законодавчий пакет допомоги Україні. Вибори відбудуться у листопаді, але це скликання Конгресу працюватиме до кінця року” “. І в нас уже був досвід, коли після проміжних виборів 2022 року Конгрес, який завершував роботу, у грудні ухвалив великий пакет допомоги на 2023 рік.

Контекст

Законопроект HR 8035, який передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь та запасів замість наданих Україні, 20 квітня підтримали 311 конгресменів (210 демократів та 101 республіканець).

23 квітня законопроект про міжнародну допомогу, куди входить підтримка України, схвалив Сенат США.

Президент США Джо Байден підписав документ 24 квітня. Він повідомив, що США “буквально протягом наступних кількох годин” почнуть доставляти в Україну боєприпаси для ППО, артилерійських та ракетних систем, бронетехніку.

Одразу після підписання Байденом закону про міжнародну допомогу, ухваленого Конгресом США, Пентагон оголосив про виділення пакету військової допомоги Україні на суму $1 млрд.

Previous post Зеленський розповів Джонсону та лідерам у Сенаті про користь від ATACMS | новини України
Next post в Держдепартаметі передбачають «швидкі зміни» на фронті