Зеленський розповів Джонсону та лідерам у Сенаті про користь від ATACMS | новини України

Президент поінформував спікера Палати представників, Макконнелла та Шумера про ситуацію на полі бої та про потреби на фронті

Оксана Житнюк Оксана Житнюк

Редактор новин LIGA.net

Зеленський розповів Джонсону та лідерам у Сенаті про користь від ATACMS
Володимир Зеленський (Фото – ВП)

Президент Володимир Зеленський провів телефонні розмови зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом та лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером. Він повідомив, що розповів їм про користь від американської зброї, зокрема Patriot та ATACMS.

“Розповів співрозмовникам про ситуацію на полі бою, потреби у посиленні протиповітряного захисту, зокрема, системами Patriot, та користь від далекобійних систем ATACMS”, – написав президент.

Зеленський подякував співрозмовникам за двопартійну підтримку та особисте лідерство у затвердженні закону про допомогу Україні.

24 квітня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що у лютому президент США Джо Байден наказав надати Україні “значну кількість” ракет ATACMS. Вони увійшли до пакету допомоги, схваленого 12 березня.

За даними Reuters, ракети були вперше використані вранці 17 квітня і запущені російським аеродромом у Криму. Голос Америки, посилаючись на неназваного високопосадовця зі США, повідомив, що Україна також використала ATACMS у ніч проти 24 квітня.

  • 23 квітня американський Сенат проголосував за ухвалення додаткового фінансування союзникам: Україні, Ізраїлю та Тайваню.
  • 24 квітня закон про допомогу Україні підписав Джо Байден.
  • Того ж дня Пентагон оголосив про пакет військової допомоги для України на 1 млрд. доларів. Офіційно не повідомлялося, що в пакеті є ATACMS, але напередодні CNN писало, що ці ракети там будуть, а Зеленський говорив, що Україна та США остаточно досягли домовленостей щодо далекобійних ракет ATACMS.

Читайте також: Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України, якщо знову стане президентом США

Previous post Війна в Україні. Ситуація на фронті 25 квітня – новини на LB.ua
Next post Ми не зобов'язані використати всі кошти із нового закону США за п'ять місяців