Що буде із тарифами на газ для українців? Інтерв’ю із головою правління НАК “Нафтогаз України” Олексієм Чернишовим

Ціна на газ для населення залишиться незмінною щонайменше ще на один рік. Таку заяву напередодні зробили у НАК “Нафтогаз України”. У компанії вже готуються до наступного опалювального сезону й нарощують видобуток газу. Про стан газової інфраструктури України, а також тарифи на блакитне паливо – Ніна Коломієць поговорила з очільником групи “Нафтогаз” Олексієм Чернишовим.

Вітаю. Ворог продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру України, під ударами, зокрема, і газові об’єкти. Як це впливає на постачання блакитного палива споживачам?

Олексій Чернишов, голова правління НАК “Нафтогаз України”:

Ми робимо все для того, щоб споживачі не відчували цього, задля того діють декілька відповідних груп, які забезпечують виконання всіх планів з постачання, також ремонтних робіт, які відбуваються на наших об’єктах. Ви праві, насправді. Кожного дня ми перебуваємо під постійними атаками, це стосується не тільки підприємств, які забезпечують розподіл, але й підприємств, які забезпечують виробництво тепла, постачання тепла, і навіть виробництво і видобуток газу. Тому питання для нас є актуальним, але ми робимо і зробимо все, щоб наші споживачі не відчували збоїв у постачанні, а якщо вони будуть відбуватися, то вони дуже ретельно і швидко будуть усуватися. Сьогодні “Нафтогаз” забезпечує природним газом більше ніж 12 млн домогосподарств в Україні, це приблизно 98% всіх українців. Я радий, що нам вдається це робити стабільно.

Будь ласка, розкажіть, що буде із тарифами на газ для населення, чи загрожує нам подорожчання?

Олексій Чернишов, голова правління НАК “Нафтогаз України”:

Моя мета – заспокоїти вас і всіх українців. “Нафтогаз” як національна компанія діє в національних інтересах. В умовах війни, певних складнощів в економіці ми маємо підтримати українців. Також хочу нагадати, що діє мораторій на будь-яке підвищення тарифів на опалення, а також на користування природним газом. Відтак “Нафтогаз” забезпечить дію чинної ціни на газ для населення. Вона складає за один кубометр 7,96 грн і діятиме щонайменше до 1 травня 2025 року, тобто наступний період.

Попри повномасштабну війну, за минулий рік у НАК “Нафтогаз” зробили рекордну кількість нових свердловин. Опалювальний сезон, який нещодавно завершився, компанія провела переважно коштом газу власного видобутку, відмовившись від імпорту. Чи вдається триматися цього курсу надалі?

Олексій Чернишов, голова правління НАК “Нафтогаз України”:

Безумовно, наша мета втримати цей курс надалі. Ми плануємо забезпечити Україну та українців газом власного видобутку, такі можливості є, газу достатньо. Україна є дуже важливою країною в Європі, у відношенні запасів природного газу ми посідаємо третє місце, тому треба розвивати цю галузь, збільшувати видобуток газу та нафти, і, нарешті, отримати статус енергетично незалежної держави. У частині природного газу ми цього досягли вже в попередньому опалювальному сезоні, я всіх вітаю з цим статусом, це поважний статус, тому маємо його втримувати, а також піклуватися про розвиток економіки, яка потребуватиме більше об’єму енергії, в тому числі газу, який потрібно збільшувати.

Чи очікувати нових рекордів на цей рік і на наступний?

Олексій Чернишов, голова правління НАК “Нафтогаз України”:

Я б вимірював нові рекорди об’ємом видобутку природного газу, як і нафти. Те, що стосується газу, то консолідований об’єм наших планів на 2024 рік складає приблизно 15 млрд кубометрів, це досить суттєве зростання, у порівнянні з минулим роком, за перший квартал наш план повністю виконаний, тому будемо рухатися до подальших рекордів наступного опалювального сезону. Я впевнено можу сказати, що цього об’єму, який ми плануємо видобути, буде достатньо, щоб пройти 2024 рік і відповідно опалювальний сезон 24-25, використовуючи газ власне українського видобутку, і ми маємо цим пишатися.

Яка зараз ситуація з оплатою за спожитий газ від населення, зважаючи на загальну економічну ситуацію в країні?

Олексій Чернишов, голова правління НАК “Нафтогаз України”:

Гарне питання. Роками проблема платежів в енергетичній галузі була, можливо, основною проблемою, основним дияволом, якщо можна так сказати. Завдяки ефективній роботі з клієнтами, група “Нафтогаз” спромоглася фактично врегулювати це питання. На сьогодні, за умови відсутності посередницьких компаній, вони зараз відсутні в постачанні природного газу, рівень платежів з боку домогосподарств сягає 95%. Це дуже потужно, якісно, і я принагідно дякую нашим споживачам, нашим домогосподарствам за таку дисципліну. На жаль, ми не можемо похвалитися такими ж самими цифрами з погляду платежів з боку підприємств “Теплокомуненерго”, але ми дуже активно співпрацюємо в такій командній роботі з міськими головами, з очільниками обласних військових адміністрацій щодо виправлення цієї ситуації та збільшення надходжень з боку підприємства “Теплокомуненерго”, але вони насправді покращились минулого року, я дуже радий. Є певні такі загальні проблеми в цій галузі, там також існують тарифи, які не підвищуються, вони не ринкові, тому проблема цілком нам зрозуміла, і будемо покращувати якість розрахунків і стимулювати наших клієнтів оплачувати строк. Ми бачимо, що сьогодні це вже дає певні результати, тобто газ, український видобуток збільшується, на мій погляд, ми дуже непогано співпрацюємо один з одним.

Дякую за інтерв’ю, хай плани втілюються у життя.

Previous post Чому закордоном перестали видавати паспорти українцям – не лише чоловікам. І що далі? новини України
Next post Лідер РФ Путін заявив про можливість націоналізації в інтересах національної оборони