Рік Чорнобиля: Нацбанк випустив нову пам'ятну монету – фото | новини України

Нацбанк випустив пам'ятну монету із чорним лелекою. Вона присвячена 38-м роковинам з дня Чорнобильської аварії.

Наталія Софієнко Наталія Софієнко

Редактор новин LIGA.net

Річниця Чорнобиля: Нацбанк випустив нову пам'ятну монету – фото
Чорнобиль (Фото – depositphotos.com)

У 38-ті роковини Чорнобильської катастрофи Національний банк вводить в обіг пам'ятну монету “Чорнобиль. Відродження. Лелека чорна”, повідомляє прес-служба регулятора.

Це вже четверта монета із серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника.

“Чорний лелека – рідкісний птах, який став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні… Занесено до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською та Боннською конвенціями. Зараз його популяція на території Чорнобильського заповідника зростає”, – розповідає НБУ. .

На реверсі монети на тлі пейзажу зображено лелека, над якою вгорі – пташенята в гнізді. На аверсі розмістили символічне колесо життя, що знаменує відродження природи, міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого зобразили тварин, популяції яких розвиваються в зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коні Пржевальського, рисі, зубра, лося та буря.

Річниця Чорнобиля: Нацбанк випустив нову пам'ятну монету – фото
Пам'ятна монета НБУ. Фото: Нацбанк

Номінал пам'ятної монети складає 5 грн. Вона виготовлена ​​із нейзильберу. Наклад – 40 000 штук.

Придбати її можна з 10.00 в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Крім того, монети поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб'юторами Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк та ПриватБанк.

Читайте також: Чорнобиль у масовій культурі – яку Зону відчуження бачать в іграх, кіно та серіалах

Чорнобильська катастрофа

Вночі 26 квітня 1986 р. під час випробувань ядерного реактора на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. Почалася масштабна пожежа, а реактор із ядерним паливом був повністю зруйнований. Внаслідок аварії у повітря піднялася хмара радіоактивних речовин, яка накрила значні території України, Білорусі, а також частину Росії та країн Європи. Близько 5 млн. га земель стали непридатними для сільськогосподарських робіт після аварії. Навколо ЧАЕС було створено 30-кілометрову зону відчуження. 1986 року над будівлею 4 блоку ЧАЕС було зведено захисний “саркофаг”, а 2015 року ввели в експлуатацію нову арку “Укриття-2”.

Previous post Прогноз на Євро-2024 — чи зможе збірна України стати чемпіоном, версія суперком’ютера
Next post «Настав правильний час». Поставка ATACMS Україні свідчить про зміну стратегії США?