НКЦПФР може забрати ліцензії у ПФТС та Української біржі | новини України

Регулятор фондового ринку України попередив, що може забрати ліцензії у ПФТС та Української біржі

Андрій Водяний Андрій Водяний

Старший редактор новин LIGA.net

В Україні може залишитися лише одна фондова біржа: ПФТС та УБ загрожує втрата ліцензій
Фото: depositphotos.com

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку попередила, що в Україні скоро може залишитися лише одна фондова біржа – “Перспектива”. Біржі ПФТС та Українській біржі загрожує втрата ліцензії, сказали голова НКЦПФР Руслан Магомедов та член НКЦПФР Ярослав Шляхов в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

За його словами, ПФТС та УБ не виконали вчасно вимоги до нормативу ліквідності (тримати 50% власного капіталу в живих грошах чи облігаціях державної позики) та не вдалися до конкретних дій у цьому напрямку. Менеджмент запропонував лише надати додатково рік-два на виконання вимоги, але регулятор вважає це неприйнятним.

Читайте також

“Час минав, ми почали розуміти, що проблема наростає, і цікавитися, а яка ж позиція у власників цих бірж. І тут для себе ми з'ясували, що менеджмент бірж взагалі не доносив цієї інформації до власників, а на ПФТС до того ж є ознаки корпоративного конфлікту”, – сказав Магомедов. Міноритарні власники ПФТС взагалі не вбачають подальшого функціонування цієї біржі, додав він.

Українська біржа, крім питання нормативу ліквідності, має ще й питання корпоративної структури. Вона ризикувала б втратити ліцензію у разі ухвалення законопроекту №11037 про неприпустимість участі осіб, пов'язаних з державою-агресором, у функціонуванні ринків капіталу та організованих товарних ринків (сьогодні проект відкликали).

Регулятор запропонував учасникам ринку розглянути створення заміни – однієї чи кількох нових бірж.

“Якщо учасників влаштовує, що на ринку залишиться лише одна біржа, якщо конкуренція серед бірж їм не потрібна, то регулятор із цим погодиться. Якщо ні, якщо їм не вистачає однієї біржі, якщо вони хочуть хеджувати ризики шляхом створення іншої біржі, то робіть дві , три, п'ять – скільки потрібно”, – сказав Шляхов.

Читайте також

“Ми розуміємо, що будь-яка одна біржа – це погано, насправді. Але рішення має бути на боці учасників. Все просто – голосуєш гривнею: якщо тобі так не подобається – створювай нову. Якщо шкода гривню – користуйся тим, що є. Якщо буде якісно підготовлено документи, ми максимально швидко їх відпрацюємо без затримок”, – додав Мамедов.

Previous post УПЛ 2023 2024 — календар, таблиця, розклад, результати онлайн 26 туру чемпіонату України з футболу
Next post з необхідним озброєнням Україна зможе не лише стабілізувати фронт, а й «рухатися вперед»