з необхідним озброєнням Україна зможе не лише стабілізувати фронт, а й «рухатися вперед»

За пів року, поки Україна чекала на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою. Втім, маючи необхідне озброєння, Збройні сили України зможуть не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед, розповів президент України Володимир Зеленський 26 квітня під час засідання групи з військової допомоги Україні «Рамштайн».

Він закликав партнерів надати Україні далекобійне озброєння, системи протиповітряної оборони та артилерійські снаряди.

«Нам терміново потрібні комплекси Patriot і ракети до них. Це те, що може й має рятувати життя вже зараз. Щонайменше сім Patriot необхідні для того, щоб наші міста були в безпеці. Ви маєте ці комплекси, і вони справді можуть змінити ситуацію вже зараз – змінити її на краще. Так само, як і прискорити перехід на F-16», – сказав Зеленський.

Очільник України повідомив, що цього року російська авіація вже застосувала понад дев’ять тисяч керованих авіабомб, також російські сили в рази переважають за кількістю артилерії.

«Співвідношення один до десяти артилерії нашої країни та російської армії надихає Путіна воювати далі. Він вірить, що пройде по руїнах і спробує розпочати свій контрнаступ. Ми повинні його зірвати. Нашим солдатам потрібна артилерія – достатньо 155-мм калібру, щоб зупиняти російські атаки й проводити наші власні активні операції», – заявив президент.

У підсумку він додав, що навіть найкращі солдати не можуть змінити війну без достатньої кількості зброї.

Після зустрічі у форматі «Рамштайн» міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення Україні 6 мільярдів доларів нової військової допомоги. Він зазначив, що США нададуть Україні додаткові ракети Patriot для її систем ППО, антидронові засоби, артилерійські снаряди, ракети, матеріально-технічне забезпечення.

Після підписання 24 квітня президентом США Джо Байденом закону про виділення допомоги Україні Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги, щоб задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки й оборони. Зазначено, що перший пакет допомоги має орієнтовну вартість 1 мільярд доларів і включає засоби ППО, артилерійські снаряди, бронетехніку і протитанкову зброю. Озброєння, за повідомленням, має надійти в Україну найближчим часом.

26 квітня у віртуальному форматі відбулася чергова, 21-а зустріч високопоставлених представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Previous post НКЦПФР може забрати ліцензії у ПФТС та Української біржі | новини України
Next post Книжковий скандал у Берліні — Лесю Українку назвали російськомовною — Світ