НКРЕКУ відновила затвердження документів для погашення старих боргів перед “зеленими” інвесторами

Як зазначають, НКРЕКУ у січні поточного року затвердила ухвалу, яка фактично розблокувала можливість затвердження регулятором послуги зі збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ.

“Це дозволило учасникам ринку виконати всі вимоги, передбачені нормативно-правовими актами, а також гарантованому покупцю направити до регулятора підписаний акт приймання-передачі послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за вересень 2023 року”, – повідомили у комісії.

Як наслідок, регулятор додав до порядку денного свого засідання, яке відбудеться 30 квітня, питання з приводу винесення ухвали, яка дозволить затвердити акт, наданий ДП “Гарантований покупець”.

“Надалі НКРЕКУ очікує якнайшвидшого узгодження та підписання НЕК “Укренерго” та гарантованим покупцем актів прийому-передачі послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел та направлення їх до регулятора для оперативного затвердження послуги”, – зазначили в комісії.

Контекст

Президент Володимир Зеленський у лютому заявляв, що Україні необхідно проводити децентралізацію енергетики та розвивати відновлювану енергетику, щоб мінімізувати ризики блекауту в країні внаслідок чергового обстрілу енергоінфраструктури російськими військовими.

Водночас галузь “зеленої” енергетики опинилася у критичному фінансовому стані через заборгованість минулих років та недоплату поточного року. Рівень недоплат за 2022 рік сягає 22,7%, за 2023 рік – 44,5%.

Previous post Лас-Пальмас Жирона — дивитись онлайн відео голів та огляд матчу Ла Ліги 27 квітня
Next post як війська РФ стерли Марʼїнку