Фінансова допомога від міжнародних партнерів: скільки Україна отримала на 1 жовтня

GETTY IMAGES

Станом на 1 жовтня, від початку війни Україна отримала 19,4 млрд доларів грантів та кредитів від іноземних партнерів, з них у вересні – 2 млрд доларів.

Надходження іноземної допомоги у вересні впали більш, ніж удвічі, порівняно з 4,7 млрд доларів у серпні. Але навіть такий обсяг допомоги дозволяє значно полегшити тягар дефіциту бюджету, який у серпні перевищив 4 млрд доларів.

Мінфін, НБУ, розрахунки ЦЕС

Незважаючи на певну нестабільність іноземних надходжень, вони є вкрай важливим джерелом фінансування наших бюджетних витрат.

Від початку війни іноземна допомога покрила 56% потреби у додатковому фінансуванні бюджету (дефіцит та погашення боргів) – обсягу, що не вдалося зібрати у вигляді податків та мит.

Загалом, іноземна допомога орієнтовно покрила 36% витрат бюджету від початку повномасштабної війни, а податки та мита трохи більше – 38%; решту профінансували друком гривні НБУ (18%) та військовими облігаціями (8%).

У вересні Україна отримала 2 млрд дол від іноземних партнерів. Усі кошти були грантовими: 1,5 млрд доларів від США та 500 млн євро від Європейського Союзу.

500 млн євро, що надійшли від ЄС, були узгоджені 5 вересня та перераховані вже 28 вересня. Також у вересні Україна отримала 500 євро від Європейського Інвестиційного Банку, але ці кошти пішли до Укрзалізниці та Укравтодору – на відновлення залізничних шляхів та автодоріг.

В останні дні вересня у США остаточно узгодили новий пакет допомоги Україні – 30 вересня такий закон підписав президент Байден. Зокрема, США збільшать свою підтримку бюджету України на 4,5 млрд доларів у цьому році – по 1,5 млрд у жовтні, листопаді та грудні. Варто зазначити, що це – грантова підтримка, яку Україні не потрібно буде повертати.

Також у вересня продовжувалися перемовини з МВФ, за результатами яких Україна може отримати ще 1.3 млрд доларів кредитного фінансування.

Україна має отримати ще більше 20 млрд доларів іноземного фінансування – таку суму кредитів, кредитних гарантій та грантів пообіцяли партнери. Однак не можна казати, що зрештою всі кошти з обіцяних будуть дійсно перераховані, і не обов’язково в цьому році.

Раніше міністр фінансів Марченко повідомляв, що Україна розраховує отримати 17 млрд доларів до кінця 2022.



Previous post Ані Лорак Таїсія Повалій Регіна Тодоренко потрапили до санкційного списку РНБО
Next post Виїзд за кордон студентів – ухвалено остаточне рішення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *