Власнику Facebook та Instagram загрожує штраф близько 400 млн євро

Компанії Meta, яка володіє соціальними мережами Facebook та Instagram, загрожує штраф у розмірі 390 мільйонів євро. З такою заявою виступила в середу ірландська компанія-регулятор у сфері захисту персональних даних DPC. Крім оплати штрафу, Meta повинна буде змінити свою політику в галузі персоналізованої реклами в соцмережах, яку DPC вважає надто нав’язливою та порушує права користувачів.

За оцінками DPC – провідної компанії в галузі захисту особистих даних у Європі, – Meta надто вільно розпоряджається особистою інформацією передплатників і використовує в рекламних цілях дані, які мають бути конфіденційними за прийнятими в ЄС законами, саме згідно із законом про захист персональних даних, загальним для всього Євросоюзу (GDPR).

У прес-релізі DPC зазначено, що Meta має змінити свої правила поводження з особистими даними передплатників протягом трьох місяців.

Скарги користувачів на політику Meta надходили з 2018 року. Раніше в Європі компанію Meta і Facebook і Instagram, які їй належали, вже неодноразово штрафували за занадто вільне за європейськими законами поводження з особистими даними передплатників, у тому числі дітей, порушення домовленостей про використання файлів cookie та відстеження переваг передплатників для надання їм реклами.

  • Компанія Meta була зареєстрована у США у 2021 році. Її генеральний директор – програміст та бізнесмен Марк Цукерберг, творець соціальної мережі Facebook. Крім Facebook, Meta належать соціальні мережі та месенджери Instagram, WhatsApp та Oculus. Користувачі цих соцмереж є у всіх країнах світу. Однак законодавство Євросоюзу про цифрові права та захист персональних даних користувачів є більш складним та жорстким, ніж американське.
Previous post Глава Міноборони ФРН подала у відставку. Її критикували за згадку про війну на тлі салютів – новини України, Політика
Next post Китай може спробувати захопити ділянки Місяця