Продукти за рік подорожчали більш як на третину. Яйця та фрукти – на понад 70% – новини на УНН

КИЇВ. 10 січня. УНН. Ціни на продукти харчування в Україні за підсумками 2022 року зросли на 34,4%, найбільше минулого року подорожчали яйця та фрукти, додавши приблизно дві третини ціни порівняно з 2021 роком, свідчать дані Держстату. УНН.

Ціни на продукти та інші товари

При цьому, за даними Держстатистики, за місяць у річному вимірі ціни дещо сповільнили зростання.

У грудні, порівняно з листопадом, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на споживчому ринку зросли на 0,7%. На 2,5-0,9% за місяць подорожчали олія, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби. На 2,7-0,1% на місяць подешевшали продукти переробки зернових, яйця, цукор, м’ясо птиці, сало, свинина, рис.

Найбільше у річному вимірі за рік із продуктів подорожчали яйця – на 76,6%, фрукти – на 73,8%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у грудні підвищилися на 0,7%, що пов’язано із подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%. У річному вимірі – подорожчання на 22,7%.

Одяг та взуття подешевшали у грудні на 2,6%, зокрема, одяг – на 3,0%, взуття – на 2,4%. У річному обчисленні ціни на одяг та взуття зросли на 2,4%.

Тарифи на комуналку

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива склало 0,1% у грудні. За рік тарифи зросли на 6%.

Інші послуги

Зростання цін у сфері охорони здоров’я у грудні на 0,9% відбувся насамперед за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 1,3% та фармацевтичної продукції – на 1,0%, зазначають у Держстаті. При цьому зростання цін у річному вимірі склало 19,9%.

Ціни у сфері освіти у грудні не змінилися проти листопада, причому за рік ціни зросли на 9,8%.

Ціни на транспорт зросли за місяць на 1,6%, як повідомляється, в основному через подорожчання палива та мастил на 3,1%. У річному вимірі – зростання цін на транспорт на 42,9%, пального та мастил – 69,4%.

В сфері зв’язку ціни у грудні зросли на 0,9%, за рік ціни у цій сфері підвищилися на 13,4%.

Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові ціни на продовольство знижуються дев’ятий місяць поспіль – ООН

Previous post Відключення світла в Києві – гендиректор Yasno попередив про графіки сірих зон — Київ — tsn.ua
Next post Китай може стати найважливішим постачальником дизпалива до Європи – Bloomberg