Китай може стати найважливішим постачальником дизпалива до Європи – Bloomberg

Росія, як і раніше, залишається найбільшим постачальником дизельного палива до Європейського союзу: у 2022 році близько половини імпорту дизельного палива до ЄС та Великобританії припадало на Росію, йдеться у статті.

5 лютого розпочнуть діяти санкції ЄС проти російських нафтопродуктів. Вони були включені до шостого пакету санкцій союзу проти РФ за вторгнення в Україну.

Крім того, у лютому США та країни ЄС хочуть встановити дві цінові стелі на російські нафтопродукти. Одну ціну встановлять для дорогих нафтопродуктів, іншу – для дешевих.

Аналітики Bloomberg вважають, що найбільш очевидним місцем, звідки Європа зможе імпортувати дизельне паливо, заміщаючи російське – Близький Схід. Він досить близький, особливо до країн, що межують із Середземним морем, і має величезні нові нафтопереробні заводи, йдеться у матеріалі.

Крім того, Індія та США, які є довгостроковими постачальниками до ЄС, також збільшили постачання останніми тижнями, зазначило Bloomberg. Крім того, очікується, що цього року нафтопереробні заводи США виготовлять рекордний обсяг дистилятів, категорії палива, до якої входить дизельне паливо, яке використовується у вантажівках та автомобілях.

У той же час, найважливішим потенційним постачальником може виявитися Китай, підкреслило агентство. Діректор з досліджень Wood Mackenzie Ltd. Марк Вільямс вважає, що Китай “володіє ключем до всіх надлишкових переробних потужностей у всьому світі”. На його думку, експорт дизельного палива з Китаю може становити від 400 тис. до 600 тис. барелів на день протягом першої половини цього року. Це приблизно стільки ж, скільки зараз недоотримують ЄС та Великобританія через санкції щодо морських поставок із Росії.

Постачання дизельного палива з Китаю різко збільшилися в останні місяці, йдеться в матеріалі. Хоча лише частина цих вантажів вирушає до Європи, вони збільшують постачання до регіонів. Це звільняє бочки від інших виробників, які теоретично можуть вирушити до Європи.

контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого, країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу та шукати їм альтернативу.

3 червня Європейська рада затвердила шостий пакет санкцій, який, зокрема, включає поетапна відмова від російської нафти. Через це Росія може недоотримати близько $22 млрд доходів, підрахувало агентство Bloomberg.

5 грудня почало діяти обмеження транспортування сирої нафти з РФ морем.

Росія є другим за величиною експортером нафти у світі після Саудівської Аравії. Але по прогнозу Міжнародна енергетична агенція (IEA), частка Росії на світовому енергетичному ринку до 2030 року скоротиться з 20% до 13%. Таким чином, Кремль недорахується близько $1 трлн експортних доходів, зазначила “Російська служба BBC”.

Previous post Продукти за рік подорожчали більш як на третину. Яйця та фрукти – на понад 70% – новини на УНН
Next post Головний тренер збірної Росії з боксу заявив, що боксерів РФ вигнали з WBC через братів Кличків