НБУ прогнозує уповільнення інфляції у 2023 році

“Незважаючи на війну, інфляційні процеси в Україні залишаються контрольованими, і НБУ прогнозує помірне уповільнення інфляції у 2023 році. Цьому сприятиме послідовна економічна політика за підтримки міжнародних партнерів та уповільнення світової інфляції. Водночас споживча інфляція в Україні й надалі , – йдеться у коментарі НБУ.

Нацбанк попередив, що рпозови для інфляційних процесів та погіршення очікувань залишаються значними, зокрема через можливі загострення на фронті, а також теракти з боку Росії та спричинений ними дефіцит електроенергії.

Національний регулятор нагадав, що, за даними Держстату, у 2022 році інфляція в Україні становила 26,6%.

За даними НБУ, сирі продукти у 2022 році подорожчали на 41,6%, оброблені продовольчі товари на 29,3%, ціни на непродовольчі товари зросли на 21,3%. Адміністративно-регульовані ціни минулого року зросли на 15,3%. Темпи зростання цін на пальне за підсумками 2022 досягли 69,4%

Як зазначає Нацбанк, прискорення інфляції у 2022 році насамперед пов’язане з наслідками повномасштабної військової агресії Росії. Серед них:

  • руйнування підприємств та інфраструктури;
  • порушення виробництва та ланцюгів постачання;
  • зростання виробничих витрат бізнесу;
  • ситуативний ажіотажний попит на окремі товари та послуги;
  • курсові ефекти;
  • погіршення протягом року очікувань населення та бізнесу.

“Крім того, на ціни в Україні тиснуло глобальне прискорення інфляції – саме минулого року більшість країн оновили багаторічні інфляційні максимуми”, – додали в НБУ.

Попри війну та високу світову інфляцію, фактичні темпи зростання цін в Україні залишалися контрольованими, а інфляційний тиск останніми місяцями стабілізувався, заявив Нацбанк.

Так, фактична споживча інфляція у грудні 2022 року виявилася навіть нижчою за прогноз, опублікований в інфляційному звіті за жовтень 2022 року. Це сталося, зокрема, завдяки деокупації частини Херсонської області та розблокування постачання товарів з інших областей України. Крім того, стримуючим фактором продуктової інфляції було зменшення попиту на продовольство з боку громадського харчування на фоні відключень електроенергії, а також зміна структури попиту населення у бік продовольчих товарів, які можуть довго зберігатися без приладів, що охолоджують.

контекст:

Національний банк України та міжнародні рейтингові агенції прогнозували в Україні річну інфляцію на рівні 30%.

3 червня 2022 року Нацбанк підвищив облікову ставку із 10% до 25%.

У НБУ зазначали, що підвищення ставки знизить тиск на курс гривні та стимулюватиме споживачів вибирати інструменти заощадження у гривні, а не у валюті. А також посилить можливості самого Нацбанку щодо стримування інфляції під час війни.

20 жовтня у НБУ спрогнозували збереження облікової ставки на колишньому рівні до кінця 2024 року, зазначивши, що інфляція за умов війни очікувано зростає, але залишається керованою.

Previous post Іран та КНДР розглядають можливість продовження постачання озброєння РФ – постпред США при ООН
Next post коли починається, що можна їсти і які молитви читати — Укрaїнa — tsn.ua