Іран та КНДР розглядають можливість продовження постачання озброєння РФ – постпред США при ООН

Про це 13 січня на засіданні Радбезу ООН щодо України, яке в YouTube транслювало “Суспільне”, заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

“Росія використовує іранські безпілотники для ударів по енергетичній інфраструктурі України, позбавляючи мільйони українських цивільних електроенергії, тепла та критично важливих послуг серед зими”, – сказала постпред США при ООН.

Томас-Грінфілд зазначила, що люди в Україні “страждають і гинуть” через те, що Іран підтримує РФ.

“Ми знаємо, що Іран зараз розглядає можливість продажу сотень балістичних ракет Росії, порушуючи резолюцію Радбезу ООН”, – зазначила американський посол.

За словами Томас-Грінфілд, Північна Корея надавала ракети та іншу зброю російській ПВК “Вагнер”, яка воює проти України.

“Ми стурбовані тим, що КНДР планує відправити більше військового озброєння ПВК “Вагнер”, – наголосила постпред США.

Томас-Грінфілд вказала, що США засуджують дії КНДР і закликають Пхеньян відмовитися від цих поставок і повністю дотримуватись резолюції Радбезу ООН.

Росія застосовує в Україні як мінімум три види іранських БПЛА – дрони-камікадзе Shahed-136, Shahed-131 та багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії та ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Восени ЗМІ повідомляли, що Іран готується протягом “максимум 10 днів” відправити до Росії нову партію зброї для використання у війні проти України, до якої входять, окрім ударних безпілотників, балістичні ракети з підвищеною точністю класу “земля – земля”.

7 грудня агентство dpa повідомило, що РФ замовила у Ірану сотні нових ракет та безпілотників.

контекст:

У листопаді 2022 року CNN повідомив із посиланням на координатора Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Білого дому Джона Кірбі, що Пхеньян таємно постачає Росії артилерійські снаряди для використання у війні проти України. Кірбі заявив, що КНДР приховує реальне місце призначення поставок зброї, намагаючись створити враження, що вона прямує до країн Близького Сходу. У КНДР тоді заперечували постачання зброї Росії для війни в Україну.

У Білому домі 22 грудня заявили, що минулого місяця Північна Корея поставила піхотну зброю та ракети до Росії для використання ПВК “Вагнер”. У США вважають, що зброя від КНДР не змінить динаміку бойових дій в Україні, але побоюється, що КНДР планує поставити Росії більше озброєння.

Такої самої оцінки дотримується Велика Британія.

У грудні МЗС Північної Кореї знову заявило, що не постачає озброєння РФ. І, “користуючись нагодою”, висловив підтримку “найсміливішому” російському народу.

Previous post окупанти впевнені, що воюють з найманцями на американських препаратах (перехоплення) — tsn.ua
Next post НБУ прогнозує уповільнення інфляції у 2023 році