Відмивання $700 млн. У США затримали власника криптобіржі Bitzlato Анатолія Легкодимова – Криптоекономіка

У Майамі у вівторок, 17 січня, затримали росіянина Анатолія Легкодимова – засновника гонконгської криптовалютної біржі Bitzlato. Про це повідомило міністерство юстиції США.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Воно стверджує, що Bitzlato працювала з Hydra Market, анонімним онлайн-ринком наркотиків та вкраденою фінансовою інформацією, яка функціонувала у даркнеті до квітня 2022 року, доки його не закрили правоохоронні органи. Користувачі Hydra Market обміняли через Bitzlato понад $700 млн у криптовалюті.

Також на Bitzlato відмивали гроші, зароблені за допомогою вірусів-вимагачів.

У США вважають, що затриманий росіянин, який одночасно був топ-менеджером і мажоритарним власником Bitzlato Ltd., свідомо дозволив зробити з біржі притулок для незаконних грошей.

Вона не дотримувалась правил “знай свого клієнта” (KYC) і позиціонувала себе як біржу, де потрібна мінімальна ідентифікація користувачів.

Легкодимов та інші менеджери Bitzlato усвідомлювали, що багато користувачів біржі зареєстровані під іншими іменами та займаються незаконною діяльністю. У внутрішній листуванні працівники неодноразово попереджали свого шефа, що клієнтська база Bitzlato складається з “наркозалежних, які купують наркотики на Hydra”.

В одному із внутрішніх файлів слідчі знайшли таку самохарактеристику Bitzlato: “Плюси – немає KYC, мінуси – брудні гроші”.

Оскільки біржа брала гроші зі США, справою зайнялися американські правоохоронні органи. Одночасно французька влада у співпраці з Європолом та партнерами в Іспанії, Португалії та Кіпрі провела власну операцію з ліквідації цифрової інфраструктури Bitzlato.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Поранених на війні в Україні “вагнерівців” лікують у повʼязаній із донькою Путіна клініці
Next post Білий ведмідь убив двох людей на Алясці – новини на УНН