Зареєстровано петицію із закликом до Зеленського повернути декларування для чиновників та депутатів

“Поки українські воїни віддають життя за батьківщину, серед чиновників залишаються ті, хто дозволяє собі займатися корупцією. Під час війни держава має швидко виявляти та карати таких осіб, як це сталося із затриманим НАБУ та, як наслідок, звільненим заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України та багатьма іншими чиновниками, які стали фігурантами антикорупційних розслідувань за останній час”, – йдеться у петиції.

Відновлення електронного декларування публічних службовців її автор Олексій Гриценко вважає “важливою передумовою виявлення корупціонерів”.

У петиції нагадується, що від декларування публічних державних осіб звільнено з березня 2022 року.

“Це рішення необґрунтоване. Адже для переважної більшості публічних службовців немає об’єктивних перешкод для подання декларацій: вони не перебувають на лінії фронту, захищаючи державу, і можуть заповнити інформацію про свої доходи та майно”, – пояснив Гриценко.

Він закликав президента України Володимира Зеленського підтримати ініціативу.

Громадська організація “Центр протидії корупції” уточнила Facebook, що Гриценко – лідер Автомайдану, який зараз захищає Україну та закликає президента підтримати петициб.

“Про яку боротьбу з корупцією взагалі можна говорити, якщо чиновники майже рік можуть спокійно не декларувати свого стану?” […] Без декларування вивести на чисту воду нечистих на руку посадовців набагато складніше. Тому цьому потрібно покласти край. Ніщо не заважає депутатам, суддям, чиновникам показувати, хто і як збагатився на час війни», – сказано у пості.



Станом на вечір понеділка петицію підписали понад 3,3 тис. користувачів із необхідних для розгляду президентом 25 тис.

контекст:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пояснювало у травні 2022 року, що під час військового стану не обов’язково подавати декларації будь-якого виду, а після завершення війни “у чиновників є ще три місяці на подання декларації без порушення вимог терміну”.

Previous post МОК назвав неконструктивною та наклепницькою критику з боку України.
Next post «Украй важливе зміцнення антикорупційних інституцій» – посли G7 українській владі