Росія завалила Казахстан проханнями про допомогу в обході санкцій – Reuters

Агентство пише, що “Росія завалила Казахстан проханнями” про імпорт “вкрай необхідних товарів”.

Співрозмовники журналістів говорять про прохання росіян про “допомогу у доставці всього”. Йдеться як про підшипники та деталі до літаків, так і про рідкоземельні метали.

“Бум тільки починається”, – вважає один із співрозмовників Reuters. Це пов’язують, зокрема, з повідомленнями про плани Туреччини боротися з транзитом підсанкційних товарів.

Один із казахстанських підприємців розповів британському агентству, що за допомогу в перевезенні рідкісноземельного металу з Австралії йому запропонували $1 млн і що це та інші подібні пропозиції він відхилив.

Серед товарів, в яких зацікавлена ​​Росія, опинилися зокрема промислове обладнання, передова електроніка і “навіть матеріали для банківських карток”.

Росія залишається найбільшим торговим партнером Казахстану, наголошує Reuters. Він зазначає, що експорт із Казахстану до Росії зріс у 2022 році “на чверть”, до $8,8 млрд. І водночас “Казахстан різко збільшив імпорт комп’ютерів із країн Європи та Тайваню”.

контекст:

Санкції проти Росії були введені у відповідь на її агресію щодо України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 обмеження суттєво розширили.

Зокрема, у лютому 2023 року Європейський Союз затвердив уже 10 санкційний пакет проти Росії.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року на РФ було накладено понад 11,4 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – понад 14 тис. Росія – найпідсанкціонніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Previous post Заяви про відставку Шкарлета, Рябікіна та Федорова розглянуть на найближчому засіданні Ради – Стефанчук – новини на УНН
Next post В ООН не виключили переговорів Гутерріша з Путіним навіть після видачі МКС ордера на його арешт