Росія має заплатити за відновлення України – Борель

Про це 9 березня на прес-конференції у Стокгольмі (Швеція) за підсумками засідання Європейської ради на рівні міністрів з питань розвитку заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, відеозапис опублікований на сайті Єврокомісії.

“Росія має компенсувати величезні втрати та збитки, завдані Україні та її народу. Вона має заплатити за відновлення України, – сказав євродипломат. – З цією метою ми активізуємо нашу роботу щодо використання заморожених та заблокованих російських активів відповідно до міжнародного права”.

Боррель зазначив, що післявоєнна реконструкція України буде “великим завданням”.

“Нам необхідно використовувати наше фінансування для залучення приватних інвестицій як з України, так і з Європи… Чим довше триватиме війна, тим вищою буде шкода і тим більше вражаюча буде робота, яку ми маємо зробити, щоб підтримати відновлення України”, – наголосив верховний. представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.



контекст:

Внаслідок війни Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня. Він заявляв, що відновлювати Україну влада має намір насамперед за рахунок заарештованих активів РФ.

У листопаді 2022 року видання Politico писало, що ЄС заморозив російські активи на 68 млрд. євро. .

Previous post На українську антарктичну станцію “Академік Вернадський” вирушила 28-а експедиція, у ній лише чоловіки
Next post У США вважають, що боєприпаси з Китаю використовувалися у війні проти України – ЗМІ – новини на УНН