На українську антарктичну станцію “Академік Вернадський” вирушила 28-а експедиція, у ній лише чоловіки

“Учасники нової, 28-ї української антарктичної експедиції вирушили на станцію “Академік Вернадський”. Їх довгий шлях до Антарктики розпочався сьогодні, 18 березня 2023 року, з Києва. […] У 28-й УАЕ – 14 учасників: дев’ять науковців (по три на кожен напрямок досліджень – біологія, метеорологія, геофізика), лікар, кухар, сисадмін, системний механік та дизеліст-електрик”, – йдеться у повідомленні.

На станції “Академік Вернадський” учасники експедиції працюватимуть рік.

“Очолив команду геофізик Богдан Гаврилюк. Він їде зимувати в Антарктику вдесяте, і це абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій. У своїй попередній, 26-й УАЕ Богдан теж був бейскомандером, а після повернення навесні 2022-го відразу став на захист України у лавах прикордонної служби”, – зазначили у НАНЦ.

У центрі наголосили, що на конкурс для участі в експедиції подавали заявку лише п’ять жінок (торік було 19), але жодна з них не подолала всі етапи відбору, тому “вперше за останні п’ять років експедиція складається лише з чоловіків”.

“Попереду в учасників експедиції тривалий і насичений шлях. Зараз вони їдуть до Польщі, отже – перельоти до Південної Америки, де в чилійському порту Пунта-Аренас на майбутніх зимівників уже чекає наше судно “Ноосфера”. Криголам має доставити на станцію 28-у УАЕ повернути на “велику землю” 27 УАЕ, яка вже рік відпрацювала в Антарктиді”, – пояснили в НАНЦ.



контекст:

Антарктична станція “Академік Вернадський” знаходиться на острові Галіндез. Раніше вона належала Великій Британії і називалася “Фарадей”. 6 лютого 1996 року станцію було передано Україні та перейменовано.

На станції займаються науковими дослідженнями щодо зміни клімату, озонової дірки, реакції тварин та рослин на потепління.

Previous post США поновили депортації до Росії втікачів від мобілізації – The Guardian
Next post Росія має заплатити за відновлення України – Борель