Інсульт молодшає: як вберегтися | podrobnosti.ua

Не нервуйте! Бо інсульт підстерігає! В Україні за час великої війни на 16% збільшилася кількість серцево-судинного недугу. Такі дані оприлюднило Міністерство охорони здоров’я. Лікарі ж кажуть, що інсульт ще й помолодшав. Як вберегтися? Хто в зоні ризику? Про все в сюжеті Ольги Лучек.

Денис знову робить перші кроки – у свої 65. Тиждень тому уві сні в чоловіка стався інсульт.

Денис, пацієнт:

Мене нічого не боліло, я нічим ніколи не болів.

Після курсу лікування Денис зовсім не відчував правої ноги та руки. Однак себе, каже, не жалів: крізь біль, але необхідні вправи виконував – і нині він повільно, але вже може рухатися.

Денис, пацієнт:

Не треба ніколи здаватися, треба вставати й рухатися. Маленька дитина падає, б’ється, але підіймається і далі йде. Так само і стара людина.

Нині у відділенні інтенсивної терапії центральної лікарні Чернівців семеро пацієнтів з інсультом. Тут цілодобово працює станція спостереження – лікарі ретельно моніторять стан хворих.

Ігор Лупуляк, завідувач відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії Чернівецького інсультного центру КНП “Центральна міська клінічна лікарня”:

Декілька показників є: сатурація, артеріальний тиск, пульс, кардіограма, температура тіла – все моніторимо і робимо як потрібно.

Недосипання, тривога та постійні стреси призводять до артеріальної гіпертензії, пояснюють лікарі, а та часто тягне за собою інсульт.

Іванна Тащук, завідувач Чернівецького інсультного центру КНП “Центральна міська клінічна лікарня”:

Якщо виник інсульт, кожну хвилину гине дуже велика кількість мозкових клітиночок. В тому випадку, якщо пацієнт звернувся в терапевтичному вікні до 4 з половиною годин від початку інсульту, ми абсолютно всім зразу робимо комп’ютерну томографію, щоб виключити чи це крововилив, чи це ішемічний інсульт.

Лікарі радять запам’ятати спеціальні шкали, які допоможуть визначити інсульт. Скажімо, якщо у хворого перекосилося обличчя, є порушення зору і мови, спостерігається запаморочення – треба якнайшвидше викликати швидку. Такі дзвінки спрямовують на черговий інсультний телефон.

У хворого часу мало, життя може вартувати кожна хвилина.

Іванна Тащук, завідувач Чернівецького міського інсультного центру КНП “Центральна міська клінічна лікарня”:

Якщо це ішемічний інсульт, то до 4 з половиною годин ми можемо провести процедуру тромболізису. Вводимо речовину, яка розчиняє кров, яка закоркувала судинку, відновлюємо кровообіг, і тим самим або попереджуємо, або зменшуємо ушкодження мозку.

Таку невідкладну процедуру лікування торік зробили кільком сотням буковинців, а значить врятували мозкову тканину і лікували інсульт, а не його наслідки. Загалом за минулий рік у Чернівецькій області зафіксували три тисячі інсультів. До того ж хвороба помолодшала. Наймолодшому пацієнту – 22 роки.

Юлія Кіт, лікар-невролог Чернівецького інсультного центру КНП “Центральна міська клінічна лікарня”:

Під час війни кількість інсультів зросла, що можна б було пов’язати в першу чергу з величезним стресом, який переживає наше населення. А також що було особливо важливо для пацієнтів прифронтових територій, це ми помічали у внутрішньопереміщених осіб, дуже вагому роль відіграла відсутність адекватного контролю факторів ризику інсульту.

Лікарі переконують: понад вісімдесят відсотків інсультів можна запобігти, якщо дотримуватися певних правил.

Юлія Кіт, лікар-невролог Чернівецького інсультного центру КНП “Центральна міська клінічна лікарня”:

Найосновнішими факторами профілактики інсульту є контроль артеріального тиску, контроль рівня холестерину, контроль рівня цукру крові, контроль згортання системи, правильне харчування, здоровий спосіб життя і відмова від шкідливих звичок.

А ще лікарі закликають не вдаватися до самолікування, а за перших скарг одразу звертатися по допомогу до медиків.

Previous post Інтерв'ю зі СМО Ajax Systems Валентином Гриценком про технології | новини України
Next post Війна в Україні: протягом доби відбулося 71 зіткнення на фронті – новини LB.ua