У Вінниці відбулася акція, присвячена Всесвітньому тижню імунізації

Безоплатна вакцинація, консультації лікарів та скринінг. У Вінниці напередодні відбулася акція, присвячена Всесвітньому тижню імунізації. Захід організували Департамент охорони здоров’я та обласний центр контролю й профілактики хвороб. На ньому вінничани мали змогу зробити тестування на гепатити Б та С, ВІЛ, щепитися проти дифтерії та правця і не лише. Про акцію з вакцинування – в нашому сюжеті.

Імпровізоване медмістечко у центрі Вінниці. Тут нині десятки людей. Хтось цікавиться, хтось здає аналізи, а хтось вакцинується. Пані Олена ретельно пояснює кожному важливість заходу.

Олена Ігнатенко, помічник епідеміолога відділу профілактики Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України:

У нас проходить Всесвітній тиждень імунізації. В нашому автобусі ви можете провакцинуватися від дифтерії та правця. Це одна комбінована вакцина, яка вас захищає одразу від двох захворювань. Ця вакцина пропонується для дорослого населення. Кожні 10 років ви маєте підтримувати ваш імунітет.

Біля вакцинобуса й вінничанка Олена. Про захід дізналася із соцмереж. То ж вирішила скористатися нагодою.

Олена, жителька Вінниці:

І саме в тому місці, куди мені близенько в обід підійти з роботи. Тому я вирішила не зволікати. І підійти вакцинуватись. Тому що вакцина від дифтерії та правця, а попереду, звичайно ж, город і дачна ділянка, тому потрібно дбати про своє здоров’я.

Після заповнення анкети, жінку обстежує лікар. Протипоказань немає. Щеплення пройшло успішно.

Акцію організували у рамках Всесвітнього тижня імунізації. Він триває з 24 по 30 квітня. Головна її мета – профілактика.

Олександр Мельник, завідувач відділу Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України:

В першу чергу можна провести вакцинацію і отримати допуск до неї. Й дозволи всі. Тому що медик, лікар обстежує. Тестування на ВІЛ/СНІД, гепатити здійснює Центр інфекційних хвороб. Центр високоспеціалізований, ендокринологічний здійснює скринінг цукру крові, консультації щитоподібної залози. Онкологічний центр наш, подільський, він може проводити скринінги. Це онкодерматолог.

А ще тут визначають артеріальний тиск та надають консультації пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Можуть зробити тест і на “ковід”.

– Тут у нас перевіряють на “ковід”. – А багато людей вже побували у вас? – Десь 50 чоловік станом на цю хвилину.

Вірус і досі є небезпечним, кажуть медики.

Олександр Мельник, завідувач відділу Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України:

Останній раз, коли ми були у парку біля літнього театру, – 55 осіб було обстежено. Виявлено у 5 “Ковід”, що вони виділяють збудник. Хоча вони приходили до нас без явних проявів ГРЗ.

Це вже другий захід, організований у Вінниці в рамках Всесвітнього тижня імунізації. За час роботи медмістечка його відвідали до тисячі людей. Вакцинація, обстеження та аналізи – безкоштовні.

Previous post Зведення Генштабу за добу 26 квітня 2024 – втрати ворога і ситуація на фронті, новини 1+1
Next post 793 доба війни. Ранкове зведення Генштабу