У Дніпрі запрацював центр досконалості для реабілітації воїнів

200 тисяч місць на мільйон населення – такі реальні потреби України у реабілітаційних центрах. Аби досягти таких показників – потрібні кадри. Фахівці з реабілітації проходять підвищення кваліфікації, опановують сучасну медицину в центрах досконалості. Один з таких працює у Дніпрі. Як там відновлюються поранені – у наступному матеріалі.

Ростислав втратив у бою обидві ноги в лютому цьогоріч.

Ростислав – військовослужбовець ЗСУ:

Права нога була перебита, на куски м’ясо трималось. Я підійматися, по касці попало. Пацани почали відстрелюватись, “задвохсотили” їх, я до ноги, і просто в нозі свою кисть держав. У мене перша реакція на те, що в мене ніг немає. Мене з реанімації в Мечникова перевели в палату, перший мій фантом – в мене зачухалась ікра, я потягнувся…

Та хлопець не втрачає оптимізму. Каже, це завдяки цілі, яку поставив собі, стати на ноги. Зараз він готується до протезування. Другий тиждень – в реабілітаційному центрі.

Завдяки реабілітації у Ростислава вже поволі проходять фантомні болі.

Ростислав – військовослужбовець ЗСУ:

Хочу стати на протези. Спочатку стать на протези, научиться рухатися спочатку з милицями. Потім вже без них. Це буде не проста путь. – Ви готові? – Так, а що в мене є вибір.

З кожним бійцем у реабілітаційному центрі працює ціла мультидисциплінарна команда. Тут лише, ерготерапевтів 4 та 2 асистенти, які вже незабаром стануть повноцінними фахівцями.

Анна Тоцька – ерготерапевтка:

Ерготерапевт ще оцінює верхні кінцівки, когнітивний стан пацієнта. Туди входить увага, пам’ять, зорово-просторові такі навички, неврологічні проблеми. Відновлення у пацієнта побутових навичок, починаючи від того, як повертатися в ліжку, як сідати, який носок, куди вдіти.

Медики займаються і з Богданом.

Боєць дістав тяжке поранення торік на Великдень.

Богдан – військовослужбовець ЗСУ:

Бої за Бахмут у приватному секторі, я витягав побратима пораненого, і мінометна міна прилетіла позаду. У мене поранені всі кінцівки. Пальців, фактично, в мене лише 4 цілих пальців залишилось і на дрібну моторику. Там речі брати, перевдягатися.

Боєць терпляче займається кожного дня щонайменше по три години з різними фахівцями.

Богдан – військовослужбовець ЗСУ:

Тут вперше за останній рік я почав їсти готовити. Так чисто прості речі, там салатики. Сказати прям, що я готовий марафон пробігти, то не, але в супермаркет вже катались. Єдине не знаю, чи можна це говорити, але тут дорога так собі. Якщо це допоможе її змінити, то я тільки залюбки.

Вже третій курс реабілітації тут проходить і Володимир. І з кожним разом, каже військовий, мрія твердо стати на ноги, дедалі набуває реальності.

Володимир – військовослужбовець ЗСУ:

Ось ця, вона, не згиналася взагалі, зараз ось що ми маємо. Пальці не згиналися взагалі, зараз ось. Ця була також важка, але вже ось що ми маємо.

Час початку реабілітації – важливий фактор, розповідають фахівці. І якщо раніше її починали після лікування, то нині ще в реанімації.

Алла Півник – керівник мультидисциплінарної команди:

Ми працюємо в гострих періодах, і це якраз і стосується відділення інтенсивної терапії, де ми буквально з перших днів починаємо займатися реабілітацією. Туди приходять фізичні терапевти, ерготерапевти й психологи в кризову терапію.

200 тисяч місць на один мільйон населення – це реальні потреби України в реабілітаційних центрах, порахували в Міністерстві охорони здоров’я. Поки що є приблизно 9 тисяч місць по всій Україні. Щоби було більше – потрібні фахівці.

Василь Стрілка – директор департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України:

Наше зараз завдання – це підняти фактичний досвід цих фахівців. З цією метою ми запустили 6 центрів досконалості. Це реабілітаційні відділення, найкращі реабілітаційні відділення. Вони навчають реабілітаційні команди з інших закладів.

Вже цього року так звані центри досконалості зможуть підготувати майже 80 команд реабілітологів по всій країні.

Previous post У Черкасах чоловік заманив 14-річну дівчину до кафе та пропонував “купити її цноту”: як все закінчилось
Next post Народжуваність в Україні стрімко падає: чи можна подолати демографічну кризу