Скандал у Рівному: жінці перелили кров не тієї групи

Скандал в одній з лікарень Рівного. Там жінці після операції перелили не ту групу крові. Замість другої “плюс” – ввели третю “мінус”. Про це нашій редакції повідомили рідні пацієнтки. До цього, стверджують, жінка була абсолютно здорова, а тепер вона має інвалідність.

Інцидент цей стався ще у вересні 22 року. За цей час призначали чимало службових розслідувань, справою зайнялася і поліція. Докладніше розкаже Сніжана Сидорук.

Чогось мені капали третю “мінус” – в мене ж друга “плюс”.

Тетяна Кривчук потрапила до лікарні у вересні 22-го.

Тетяна Кривчук, жителька села Жильжа:

Раптово почав дуже боліти живіт. Зробили УЗД, і тоді сказали, що в мене кров в животі набирається.

Тетяну прооперували, а після цього пацієнтці призначили переливання крові.

Тетяна Кривчук, жителька села Жильжа:

На цьому мішечку пише третя “мінус” – я зразу кажу цій медсестрі: це не моя кров. І вона швидко підбігла до мене, швидко виключила те все, і побігла принесла мою історію, листок призначення, і мені показала, що ні, що в тебе – третя “мінус”. Голова боліла і тошнило, все тіло боліло.

Жінка згадує: їй влили 800 грамів крові та стільки само плазми. А за день виписали, і вже вдома Тетяна відчула, що їй знову зле.

Тетяна Кривчук, жителька села Жильжа:

У мене була висока температура. Вона не збивалася, голова боліла, діарея була, все тіло боліло. Просто сили нема.

Сімейний лікар терміново направив знову в медзаклад, адже показники крові вийшли за всі норми. Тетяну на два тижні поклали у відділення детоксикації тієї самої лікарні, де їй переливали кров.

Тетяна Кривчук, жителька села Жильжа:

У мене сильно нирки постраждали, у мене гостра ниркова недостатність. Діагноз був поставлений – нирки, печінка, серце, взагалі ж весь організм, кров же скрізь порозносила.

Віктор Ткач, директор Рівненської обласної клінічної лікарні:

З точки зору протоколу ведення пацієнтки даної там помилок немає. Подробиці не можу сказати, яка там була визначена і яку переливали – не маю документації при собі. – Замість другої “плюс” можна було вливати третю “мінус”, чи як? – Ні, таке не допускається.

Олег Вівсянник, директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської обласної військової адміністрації:

Була побічна реакція на переливання крові.Причинно-наслідкового зв’язку між погіршенням стану здоров’я і переливанням крові не встановлено. Лікар вливав ту кров, яку визначила лабораторія. Сумісність крові, яку переливали – підтверджена.

Тетяна Кривчук, жителька села Жильжа:

Ми їздили й в Київ – в інститут крові, щоб точно визначить, яка група крові, так, і в мене є довідка і документ про те, що в мене, моя група крові, друга “плюс”. В епікризі написано чітко, що мені переливали кров третю “мінус”.

Володимир Кривчук, свекор Тетяни:

Зробили аналіз, зайшли до гематолога, до лікаря, і вона поставила діагноз і сказала, що якщо ти вродився з другою “плюс” чи першою, то так воно і є, а у вас на разі є друга “плюс”, ніяка не третя і те, що ви вижили – це феномен.

Уже майже рік розслідування веде і поліція. До правоохоронців звернулася сама потерпіла.

Марія Юстицька, речниця поліції Рівненської області:

Слідчі розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 140 ККУ. Поліцейські вилучили необхідні медичні документи, які стосувалися лікування жінки. Наразі призначено комісійну судово-медичну експертизу,

А разом з тим рідні Тетяни пішли до суду – позиваються до лікарні. Згадувати те, що сталося, боляче, але сім’я прагне справедливості.

Володимир Кривчук, свекор Тетяни:

І щоб такого далі не повторялося, треба його те діло, щоб воно було розслідувано належним певним чином, і було все ж таки, я не кровожерний, але щоб воно було покарано.

Previous post Прогноз погоди на 28 квітня: синоптики повідомили про потепління, але буде дощ і гроза
Next post Міжнародний день ветеринара: як вони рятують тварин під атаками