Міжнародний день ветеринара: як вони рятують тварин під атаками

Сьогодні, 27-го квітня, Міжнародний день ветеринарного лікаря. За час повномасштабного вторгнення українські ветеринари рятують тварин навіть у надзвичайних ситуаціях. Що таке ветлікар в часи великої війни – наш матеріал з Черкащини.

Їх вивозять із затоплених територій.

Врятували з-під завалів.

Допомагають вижити на передовій.

І беруть з собою в евакуацію.

І у цьому постійному потоці добра до чотирилапих без ветеринарів ніяк. Саме вони лікують, оперують і реабілітують тварин після різних надзвичайних ситуацій. Роботи вистачає й тим хто ближче до передової, і тим хто у тилових регіонах.

Це стаціонар однієї з черкаських ветеринарних клінік. Фактично усі місця тут – зайняті. Усі класичні випадки надзвичайних ситуацій у тилу, після яких чотирилапі потрапляють до рук ветеринарів зібрані тут.

Збиті коти, викинуті коти, немає такого спокою, як хотілося.

Олексій працює лікарем ветеринарної медицини 30 років. За цей час, розповідає, бачив різне. Та найбільшим потрясінням як і для усіх українців – для ветеринарів став час великої війни.

Олексій Чиженко, лікар ветеринарної медицини:

Багато тварин було переселенці, коли приїжджали, на жаль, було таких багато, що і лишали тут, хтось губив, хтось лишав. Багато хлопці передають з війська, навіть з передової, і контужені коти були, і поранені були, всі були.

Без роботи ветеринарів не уявляють своєї діяльності й зоозахисники. Вони часто об’єднують зусилля для допомоги тваринам. На початку повномасштабного вторгнення ветклініки допомагали розмістити чотирилапих переселенців.

Яна Тябут, зоозахисниця:

Коли ми зустрічали волонтерів з Маріуполя, одночасно 36 котиків до нас приїхало, і щоб вони були під наглядом професіоналів, бо не знаємо, яке в них здоров’я, і водночас щоб їм було і затишно, спокійно, і лікарі знають, як допомогти кожній тваринці, тому, звичайно, робота ветеринара надважлива.

Ставлення українців до тварин та розвиток ветеринарної медицини вкотре доводить наше прагнення до європейських цінностей. Серед яких і гуманне ставлення до тварин.

Українці кажуть: кожне життя важливе. І ветеринари продовжують рятувати чотирилапих, навіть під обстрілами. Головне кажуть, аби кожна тварина знайшла свій дім.

Previous post Скандал у Рівному: жінці перелили кров не тієї групи
Next post ???????? Коли є слова та є ті, кому хочеться їх сказати. Не чекай вдалого моменту — пере…