Народжуваність в Україні стрімко падає: чи можна подолати демографічну кризу

Демографічні антирекорди. В Україні стрімко впала народжуваність. За минулий рік народилося лише 187 тисяч дітей. Це найменший показник за усі часи Незалежності – кажуть у Мін’юсті. Які головні причини? Що прогнозують демографи? Та чи є шляхи виходу із демографічної кризи? Жанна Дутчак з’ясовувала.

В обласному перинатальному центрі триває заняття в школі для молодих батьків. Серед слухачів і подружжя – Ростислав та Марічка. Чекають на первістка.

Це перша моя вагітність, бажана вагітність, ми чекаємо синочка.

Пара розповідає; побралися чотири роки тому. Стати батьками планували одразу після одруження. Але почалася епідемія ковіду, далі – війна. Врешті вирішили не чекати кращих часів.

Нема що боятися, якщо боятися і все відтягувати, то нічого не буде. Просто звикли жити в таких реаліях, в реаліях війни. І все.

Родин, які хочуть мати дітей – суттєво поменшало, розповідають працівники обласного перинатального центру. І про це свідчить статистика. Лише у їхньому закладі за час війни народжуваність впала майже на чверть.

Олександра Скиданчук, заступник медичного директора Івано-Франківського обласного перинатального центру:

У нас у 2021 році по закладу було 2500 пологів, а зараз 1913. Це вражаюча цифра.

Невтішна демографічна ситуація і по області. Кількість пологів за десять років скоротилася майже вдвічі. З 16 тисяч до восьми з половиною.

Анна Королик, начальниця Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Мін’юсту:

Тенденція проглядається така, що кожного року народжуваність зменшується десь на тисячу, тисячу двісті активних записів.

Олександра Скиданчук, заступниця медичного директора Івано-Франківського обласного перинатального центру:

За час війни спостерігається і такий момент, що народжують другу, третю дитину, четвертну дитину. В більшості спостерігається, що є третя вагітність.

В Україні зараз справжня демографічна криза – кажуть експерти. За 2023-й народилося лише 187, тоді як у 21-му було 274 тисячі. Це найнижчий показник за останні кілька сотень років – підрахували в Міністерстві соціальної політики.

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, академік НАН України:

Тенденції такі, які мають бути під час війни. Народжуваність зменшується, смертність в принципі збільшується. Але це очікувана ситуація. І говорити зараз про будь-які заходи щодо підтримки народжуваності або заохочення народжуваності я б не говорила про це взагалі. Тому що, чесно кажучи, я не знаю, який політик може взяти на себе зараз відповідальність за народження дитини, скажімо, в Харкові сьогодні.

Серед головних причин низької народжуваності експерти виділяють одразу кілька – складна безпекова ситуація в країні, падіння рівня життя, пов’язане зі втратою роботи чи переселенням.

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, академік НАН України:

Безумовно фактор роз’єднання сімей тут грає дуже важливу роль. Десь чотири мільйони жінок закордоном. І багато чоловіків відірвані від своїх родин, вони в ЗСУ.

Анна Королик, начальниця Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції:

У зв’язку із воєнним станом багато виїхало. Навіть тих, які планували тут народжувати, але сталось так, що змушені були виїхати.

Медики виділяють ще один важливий чинник – не пов’язаний з війною.

Олександра Скиданчук, заступниця медичного директора Івано-Франківського обласного перинатального центру:

Спостерігається і те, що наші жінки не є здоровими. Не здорові заходять в стан вагітності. Недосипання, телефони, фейсбук. Нездорові підлітки, нездорова вагітність, нездорова дитина. Це теж дуже важливий фактор в тому, що зменшується народжуваність.

Що буде відбуватися з народжуваністю далі – зараз важко прогнозувати, кажуть експерти.

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, академік НАН України:

Чи можемо ми розраховувати на бебібум після війни. Не переконана. Тому що дуже відрізняється ситуація після 2 світової війни від цієї що зараз. Інші вимоги до рівня життя, інше розуміння належної якості життя, ми маємо готувати певні засоби політики, які будуть запроваджені після закінчення війни для того, аби підтримати бажання людей народити дитину.

Олександра Скиданчук, заступниця медичного директора Івано-Франківського обласного перинатального центру:

Якщо порівнювати із тим роком, то є збільшення, але на дуже трішки. На десятки пологів. Але є збільшення. І це може зв’язано із тим, що вони зрозуміли, що війна не скоро закінчиться, а дітей треба народжувати.

Науковці Інституту демографії наразі склали приблизний прогноз щодо чисельності населення України до середини тридцятих років. За їхніми підрахунками – українців залишиться близько тридцяти мільйонів. Але це за умови, що вдасться відновити повністю довоєнні кордони та повернути додому біженців з-закордону.

Previous post У Дніпрі запрацював центр досконалості для реабілітації воїнів
Next post ПЗРК, дрони, боєприпаси для літаків. Австралія надасть допомогу ЗСУ на $100 млн | новини України