заборона «Талібану» на роботу жінок в ООН «підриває діяльність» організації – заява

Організація Об’єднаних Націй в Афганістані знову засудила рішення очолюваного Талібаном уряду заборонити афганським жінкам працювати в ООН, заявивши, що цей крок «серйозно підриває нашу роботу, включаючи нашу здатність охопити всіх людей, які цього потребують».

Місія ООН в Кабулі заявила 5 травня, що це рішення є незаконним з точки зору міжнародного права, в тому числі Статуту ООН і Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

«Ми також повторюємо занепокоєння Організації Об’єднаних Націй у зв’язку з невпинними утисками фактичної влади прав жінок і дівчат в Афганістані», – йдеться в заяві.

Читайте також: США: таліби вбили організатора вибухів в аеропорту Кабула в 2021 році

Водночас, згідно із нею, хоча скасування обмежень на доставку допомоги афганцям важливе, ООН повинна залишатися зосередженою на підтримці афганського народу.

«Ми не можемо відсторонитися, попри виклики», – додає місія.

У грудні минулого року очолюваний «Талібаном» уряд заборонив афганським жінкам працювати в неурядових організаціях нібито через те, що вони неправильно носили хіджаб і не дотримувалися правил гендерної сегрегації. У квітні уряд поширив заборону на офіси та агентства ООН в Афганістані.

Це обмеження активно контролюється розвідувальною службою країни, яке підпорядковується керівництву очолюваного «Талібаном» уряду в Кандагарі, хоча їхній речник стверджує, що для операцій ООН в Афганістані немає жодних перешкод.

Читайте також: «Талібан» запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок – заява ООН 8 березня

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 4 травня пообіцяв, що Організація Об’єднаних Націй залишиться в Афганістані, попри труднощі і попередні заяви про готовність згорнути діяльність, але розкритикував «безпрецедентні» обмеження прав афганських жінок.

Верховний комісар ООН з прав людини Річард Беннетт також зробив заяву 5 травня після тижневого перебування в Афганістані. За його словами, дівчата та жінки систематично утискаються в Афганістані. Беннетт висловив глибоку стурбованість погіршенням ситуації з правами людини в країні.

Уряд під проводом «Талібану» не відповів на ці коментарі.

Previous post Чи є ядро у Місяця — вчені відповіли на запитання
Next post Суд Берліна дозволив українські прапори на 8 та 9 травня, російські все ще заборонені