Суд Берліна дозволив українські прапори на 8 та 9 травня, російські все ще заборонені

8 та 9 травня відзначаються 78-ті роковини закінчення Другої світової війни в Європі. Щоб забезпечити “гідну пам’ять про полеглих солдатів колишньої радянської армії”, берлінська поліція заборонила вивішувати російські та українські прапори та марширувати оркестрами навколо радянських меморіалів.

З метою забезпечення “гідного вшанування пам’яті полеглих воїнів тогочасної Радянської Армії” у 78-ті роковини виконання маршових та військових пісень навколо трьох меморіалів також було заборонено.

Поліція також заборонила “вигуки, які у зв’язку з поточною ситуацією можуть потурати, прославляти або вихваляти війну в Україні”.

У відповідь на це уКраїнська асоціація “Віче” подала термінову апеляцію на заборону українського прапора – і виграла справу. В обґрунтуванні суду, яке є у розпорядженні RBB, йдеться, що загальне розпорядження “очевидно незаконне”. Не було “жодних доказів, що дозволяють припустити загрозу громадській безпеці”.

Адвокат “Віче” Патрік Хайнеманн заявив журналістам, що адміністративний суд підтвердив його юридичний висновок про те, що заборона на українські прапори є незаконно.

“Будь-який, хто використовує своє фундаментальне право публічно ідентифікувати себе як українську націю і визнати свої історичні жертви в розгромі націонал-соціалізму, не є загрозою громадській безпеці”, – додав він.

Рішення суду стосується лише українських прапорів та маршируючих оркестрів – російські прапори залишаються під забороною.

Поліція Берліна може оскаржити рішення адміністративного суду у Вищому адміністративному суді Берліна-Бранденбурга.

Previous post заборона «Талібану» на роботу жінок в ООН «підриває діяльність» організації – заява
Next post Головне за день. П’ятниця, 5 травня