Ситуація у Косово 26 травня — Александар Вучич направив армію до кордону через конфлікти, фото, відео

Місцеві жителі Косова не дають спецназу та іншим правоохоронцям зайти до адмінбудинків

Президент Сербії Александар Вучич навів армію країни у максимальну готовність через сутички у Косово, які сталися між місцевим населенням та спецназом. Сербська армія вже вирушила до кордону.

Про це повідомляє місцеве видання Kurir. Більше того, Вучич звернувся до НАТО з проханням запобігти насильству над сербами у Косово.

“Президент Сербії та головнокомандувач нашими збройними силами Олександр Вучич підписав наказ про підвищення боєздатності частин сербської армії на найвищий рівень і наказав їм терміново рухатися по адміністративній лінії з Косово та Метохією”, — сказано в повідомленні місцевих ЗМІ.

Причиною цього стали сутички, які сталися в Косово 26 травня між спецназом та сербами. Вучич звинуватив прем’єр-міністра держави Альбіна Курті у тому, що його силовики чинять насильство проти сербського народу. Поліція провела кілька перевірок у муніципалітетах Зубін-Потік, Звечан та Лепосавич. Через сутички з місцевими силовики застосували шумові гранати.

Як повідомляє телеканал РТС, до будівель місцевого самоврядування в Косівській Митровиці, Лепосавичі, Зубиному Потоці їдуть колони бронетехніки. На вулицях лунають сирени, а у школах перервали заняття. Мешканці Лепосавич будують барикади на дорогах та на входах до адмінбудівель.

Також повідомляється, що співробітники косівської поліції вже увійшли до будівлі муніципалітету Звечан. На вулиці величезна кількість диму від сльозогінного газу та світлошумових гранат. Бронетехніка та підрозділи поліції спеціального призначення розташовані перед будівлею муніципалітету.

Раніше “Телеграф” розповідав про те, наприкінці лютого 2023 року лідери Сербії та Косово погодилися на запропонований Європейським Союзом план нормалізації відносин. Наприкінці 2022 року ситуація між двома державами знову загострилася, але президенти змогли не допустити ескалації конфлікту.

Previous post Прикордонники відбили штурм російської армії «попри хімічну атаку» – ДПСУ
Next post “Росія – країна-терорист. Країна – гній”. Українські знаменитості відреагували на обстріл поліклініки у Дніпрі