Європейські посли у Грузії виступили з демаршем у зв’язку з відновленням прямого авіасполучення з РФ

За даними видання, 29 травня делегація послів зустрілася з представниками парламенту та уряду країни. Після неї віце-прем’єр Леван Давіташвілі заявив, що відбувся “відкритий діалог”, а також просив зважати на те, що Грузія знаходиться в безпосередній близькості від країни-агресора.

“Ви знаєте, що країни ЄС висловили свої позиції щодо відновлення авіасполучення між Грузією та РФ. Ми обговорили геополітичну обстановку в цілому. Було відзначено, що становище, в якому знаходиться Грузія, не може бути розглянуте в контексті становища інших країн. Грузія знаходиться в особливо складної ситуації: у нас прямий кордон із РФ і 20% територій окуповані, тому контекст Грузії відрізняється від контексту країн-членів ЄС, і про це ми говорили відкрито”, – сказав він.

Представник уряду запевнив, що після рішення президента РФ Володимира Путіна відкрити пряме авіасполучення, Тбілісі працює над посиленням прикордонного та митного контролю в аеропортах, куди прилітають літаки з РФ.

“Грузія щодо виконання санкцій є надійним міжнародним партнером. І з нашого боку є готовність збільшити митні можливості – виконувати санкції на такому ж вищому рівні, як і на КПП “Ларс”. У цих аеропортах здійснюватиметься додатковий митний контроль”, – додав Давіташвілі.

Посол Герчинський, коментуючи підсумки зустрічі, заявив, що він почув від влади Грузії “колишні аргументи”. За його словами, рішення про прямі польоти приймала Москва, але його здійснення вимагало згоди Тбілісі.

“Це суперечить рішенню країн Євросоюзу не здійснювати польоти до Росії і щоб літаки з Росії не літали над територією країн ЄС. Це суперечить схваленому ЄС рішенню про ізоляцію РФ та збільшення тиску на Росію, щоб вона змінила свою поведінку”, – зазначив посол.

.

контекст:

10 травня 2023 року президент РФ Володимир Путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії та дозвіл прямого авіасполучення з цією країною з 15 травня. Міністерство закордонних справ Росії також відкликало рекомендацію для росіян утриматись від поїздок до Грузії. Виконувати прямі авіарейси до Росії і назад почали російська авіакомпанія “Азімут” та грузинська Georgian Airways.

10 травня президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що країна має запровадити для громадян Росії обмеження на безвізове перебування терміном 90 днів. Вона назвала кроки Кремля “провокацією”, яка покликана компенсувати крах та поразку, які Росія зазнає у війні з Україною.

Понад 100 неурядових організацій звинуватили грузинську владу у саботажі отримання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу через поновлення авіасполучення з РФ. Відповідна заява під назвою “Російський літак не сяде в ЄС” 18 травня опублікувала Transparency International Грузія.

25 травня глава Georgian Airways Тамаз Гаїашвілі заявив, що компанія готує для росіян транзитні рейси до країн Європи через Тбілісі.

Виступаючи 26 травня на урочистостях до Дня незалежності країни у Тбілісі, Зурабішвілі назвала образливою вигоду, яку Грузія отримає від відновлення прямого авіасполучення з Росією.

Previous post У Києві затримали двох чоловіків, які знімали роботу ППО – поліція
Next post “Цей фільм – пам’ятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі”. В Україні покажуть фільм “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова