“Цей фільм – пам’ятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі”. В Україні покажуть фільм “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова

4 червня заплановано ще два покази додатковий ранковий показ о 10.30 та вечірній о 19.30.

“Зараз “20 днів у Маріуполі” показують на фестивалях у різних країнах. Голоси українців чують по всьому світу. Але особливо важливо презентувати фільм в Україні, сказав Чернівці. ПРОале ж про українців, про кожного, хто втратив щось на цій війні. Цей фільм – пам’ятник тисячам людей, які загинули у Маріуполі. Для нашої команди це честь – представляти українські документальні фільми, щоб привернути увагу до труднощів, стійкості та хоробрості українського народу, особливо жителів Маріуполя”.

Історія створення документальної стрічки про злочини російських окупантів у Маріуполі

Фільм “20 днів у Маріуполі” створено Черновим, Associated Press та Frontline. У ньому розповідається, як Маріуполь переживав перші тижні російського повномасштабного вторгнення.

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малоліткою та продюсером Василісою Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого за годину до початку вторгнення як представники Associated Press.

Вони фіксували те, що відбувалося в місті – у тому числі гуманітарну катастрофу, спричинену облогою, масові поховання мирних жителів, злочини російських військ, роботу лікарів – і першими показали світові наслідки бомбардування пологового будинку.

15 березня команда AP покинула Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, вивезені Чорновим із Маріуполя, стали основою документального фільму.

Європейська прем’єра стрічки відбулася на Копенгагенському фестивалі документального кіно CPH: DOX.

Нагороди

У січні 2023 року картина отримала приз глядачів (Audience Award) на фестивалі незалежного кіно Sundance у США.

Також стрічка отримала премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) у категорії “Найкращий документальний фільм” і була відзначена двома нагородами журналістської премії Royal Television Society 2023 (Великобританія) у номінаціях “Освітлення міжнародних новин” та “Ексклюзив року”. Автор фільму був названий “Оператором року”.

У квітні фільм став лауреатом 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (Огайо, США) у номінації Standing Up.

контекст:

Маріуполь був оточений російськими військами у перші дні повномасштабного вторгнення РФ до України, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. З початку березня він перебував у блокаді, з другої половини травня місто – у повній окупації.

До повномасштабного вторгнення у місті проживало 530 тис. осіб. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

Через Маріуполь окупанти регулярно перекидають техніку та живу силу з території РФ на донецький та запорізький напрямки. У самому місті базуються мобілізовані росіяни, у російських підрозділах процвітає дезертирство, повідомляв Андрющенко.

У січні 2023 року, за даними радника мера, окупанти активно завозили в город средства ПВО і живу силунакопичивши до 30 тис. окупантів для подальшого наступу в Донецькій області. Надалі, за даними Андрющенка, перекидання техніки та живої сили продовжилося та фіксувалася протягом зими та весни, включаючи травень.

Previous post Європейські посли у Грузії виступили з демаршем у зв’язку з відновленням прямого авіасполучення з РФ
Next post Податок 2 відсотки для ФОП — Верховна Рада скасувала пільгу та повернула документальні перевірки