Бізнесмени РФ почали переймати іранський досвід життя під санкціями – ЗМІ

Бізнесмени РФ почали переймати іранський досвід життя під санкціями - ЗМІ

Російський бізнес шукає способи виживати під санкціями

Один з іранських гідів розповів, що минулого місяця він привіз до Тегерана півтори сотні бізнесменів із РФ, у той час як до пандемії возив по 40 російських туристів.


 

В Ірані почали організовувати тури для російських бізнесменів, які постраждали від західних санкцій та бажають запозичити досвід Ірану щодо життя під санкціями, повідомляє Financial Times.


 


“Після західних санкцій проти російських компаній їм дуже цікаво знати, як іранці живуть під санкціями США”, – пише видання з посиланням на іранського гіда Алі, який відмовився називати своє повне ім’я.


 


Він розповів, що тільки минулого місяця він привіз до Тегерана 160 росіян, переважно бізнесменів, порівняно з 40 переважно російськими туристами у типовий місяць до пандемії.


 


“Російські бізнесмени раніше відвідували Іран, щоб продавати продукцію, зверхньо дивлячись на іранський бізнес. Але зараз вони прагнуть купувати іранські продукти”, – каже співрозмовник FT.


 


Росіян головним чином цікавлять запчастини для важкої техніки та будівельні матеріали, додав він.


 


Зазначається, що санкції США фактично розірвали зв’язки Ірану зі світовою фінансовою системою.


 


Але телефони Apple – не єдиний західний продукт, доступний в Ірані. Хоча китайські бренди переважають, також можна придбати товари від провідних західних компаній, таких як Philips і Bosch. Хоча незрозуміло, як саме вони потрапляють в Іран – деякі можуть бути ввезені контрабандою, деякі привезені окремими людьми з-за кордону – бізнесмени вважають, що Туреччина та Північний Ірак є найпопулярнішими маршрутами для обходу санкцій США”, – йдеться у статті.


 


Джерело видання повідомило, що росіяни значно відстають від іранців зі зв’язків та доступу до світових чорних ринків, щоб купувати запчастини та товари європейського й американського виробництва.


 


Зазначається, що економіка Ірану постраждала від санкцій, республіка зазнає високої інфляції та високого рівня бідності, але здатність іранського бізнесу налагодити експорт та імпорт в обхід санкцій допомогла знизити вплив обмежень.


 


Влада Ірану бачить нові можливості у відносинах з Росією в умовах санкцій проти неї. Зокрема, Іран вже отримує вигоду від світових цін на нафту, що зросли, резюмує видання.


 


 

Також повідомлялося, що в Росії збори ПДВ впали на 54%. За підсумками квітня, бюджет РФ вперше цього року опинився в дефіциті – витрати перевищили доходи на 262 млрд. рублів.


 


 


 

Previous post Рада пропонує НБУ включити “друкарський верстат”
Next post Закінчилася зустріч Зеленського з лідерами чотирьох країн

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *