Єврокомісар пропонує продовжити заборону на імпорт зерна з України

Януш Войцеховський вважає доцільним обмежити ввезення української продукції до ЕС як мінімум до жовтня.

Комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський пропонує продовжити заборону на експорт пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії як мінімум до кінця жовтня. Про це він заявив на пресконференції у Брюсселі 30 травня, повідомляє Інтерфакс.

“Сьогодні під час засідання Ради (із сільського господарства та рибальства), український міністр Микола Сольський закликав держави-членкині не продовжувати ці заходи… Я представив позицію, що нам потрібно продовжувати – найкраще до кінця року, але щонайменше до кінця жовтня цього року”, – зазначив він.

Войцеховський уточнив, що Єврокомісія ще не ухвалила рішення про продовження спеціальних заходів щодо українського імпорту, і викладена позиція є його особистим баченням розв’язання проблеми.

Водночас він наголосив, що паралельно ЄК обговорює функціонування коридорів солідарності, зокрема, із Румунією. Йшлося про задіяння можливостей річки Дунай і поглиблення каналу, щоб ним могли прямувати більші судна.

Раніше повідомлялося, що Угорщина звернулася до ЄС з проханням продовжити обмеження на імпорт українських зернових та олійних культур для п’яти східноєвропейських країн як мінімум до кінця 2023 року.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини на період до 5 червня 2023 року. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post Соболенко відмовилася відповідати на запитання журналістки про підтримку Лукашенка та війну в Україні
Next post в ОАЕ, Катарі та інших країнах